Levert meer op

Ook pensioenuitvoerder PGGM pleit voor variabele premie

18 september 2020 14:07 Aangepast: 18 september 2020 14:11
Minister Koolmees van Sociale Zaken (l) bladert door het pensioenakkoord. Beeld © ANP

Het nieuwe pensioenstelsel is niet optimaal en daarom moet het pensioenakkoord worden aangepast, vinden experts van pensioenuitvoerder PGGM. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een variabele premie een beter pensioen oplevert dan een vaste.

Drie deskundigen van de op één na grootste pensioenuitvoerder van Nederland schrijven in een blog dat een variabele premie meer koopkracht oplevert dan een vaste premie. Zo'n schommelende premie levert volgens hun studie maar liefst 5,7 procent meer koopkracht op.

Dat is ongeveer twee keer zo hoog als de welvaartswinst waar het Centraal Planbureau (CPB) op uitkwam bij het doorrekenen van een stelsel met risicodeling met toekomstige generaties, benadrukken de PGGM-experts.

Ondersteuning

Het onderzoek ondersteunt het advies van economen Coen Teulings. Arnoud Boot en Paul de Beer. Zij pleitten vorige week in het NRC voor een variabele premie, omdat dit pensioenen goedkoper en zekerder zou maken. De economen vinden dus dat het pensioenakkoord aangepast moet worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

FNV ook eens met pensioendeal, na elf jaar discussie kan stelsel op de schop

Huidige pensioenakkoord

Begin deze zomer presenteerden het kabinet, de vakbonden en de werkgevers hun pensioenplannen. Na tien jaar onderhandelen hebben zij besloten een vaste premie te hanteren: pensioenfondsen doen geen beloftes meer over hoe hoog de toekomstige uitkering wordt.

Werknemers zien vooral hoeveel geld ze opgebouwd hebben en hun premie blijft zoveel mogelijk stabiel. Mee- en tegenvallers op de beurs worden verrekend met hun pensioen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

'Stort ik mijn pensioenpremie in een bodemloze put?'

Mee- en tegenvallers opvangen

Dat is 'suboptimaal', schrijven de deskundigen van PGGM. "Stel dat de rendementen tegenvallen, dan spaart een deelnemer te weinig voor zijn pensioen en geeft hij nu te veel uit. Daardoor zal zijn pensioen beduidend lager zijn dan zijn inkomen tijdens zijn werkzame leven."

Als de rendementen juist meevallen, is dat ook geen goede zaak. Dan betalen werknemers juist te veel premie tijdens hun werkzame leven.

Uit de studie van PGGM blijkt dat het loont om die mee- en tegenvallers op te vangen via variabele premies. Dan betalen werknemers na elk verlies meer premie, en na elke winst minder. Dit moet een flinke inkomensterugval bij hun pensioen voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

CPB waarschuwt jongeren: ga ook zelf sparen voor je pensioen

Variabel, maar niet helemaal

Er zit wel een risico aan zo'n variabele premie, waarschuwen de onderzoekers. Als die volledig variabel is, dan zouden premies ineens heel hoog kunnen worden, tot 50 procent van het inkomen, of juist zeer laag en zelfs negatief.

Daarom stellen ze voor de premie deels flexibel te maken. De premies kunnen dan omhoog en omlaag gaan, maar wel binnen een bepaalde bandbreedte. Dan spreken vakbonden en werkgevers bijvoorbeeld af dat de premie niet vaststaat op 25 procent, maar varieert tussen 20 en 30 procent afhankelijk van wat er op de beurs gebeurt.

Uit de PGGM-studie blijkt dat zo'n bandbreedte van 10 procentpunt alsnog een welvaartswinst van 2 procent oplevert.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van