Scheelt duizenden euro's

'Jonge huizenkopers willen overdracht uitstellen tot volgend jaar'

18 september 2020 14:49 Aangepast: 18 september 2020 15:07
Beeld © ANP

Nu het kabinet heeft besloten dat huizenkopers onder de 35 vanaf 1 januari geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen, willen jonge huizenkopers massaal de overdracht uitstellen, meldt een groot makelaarsbedrijf.

Het maakt ook wel wat uit, of je 2 procent overdrachtsbelasting moet betalen of 0 procent. Bij een woning van 200.000 euro scheelt dat 4.000 euro en als je een huis koopt van 300.000 euro bespaar je 6.000 euro. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Startersvrijstelling is niet voor alle starters, en niet alleen voor starters

Tekenen uitstellen

Veel huizenkopers onder de 35 proberen dan ook de overdracht van hun huis uit te stellen tot na 1 januari, zegt Jeroen Stoop van Makelaarsland. Dat kantoor is naar eigen zeggen de grootste NVM-makelaar van Nederland. Volgens het bedrijf staat de telefoon 'roodgloeiend'.

"Er zijn richting de duizend woningen die door ons verkocht zijn en waarvan de overdracht in de komende maanden moet plaatsvinden", aldus Stoop. Die kopers willen graag de overdracht uitstellen, zegt hij. 

Ook willen bieders hun bod op een woning zodanig aanpassen dat de overdrachtsdatum in het nieuwe jaar ligt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Makkelijker koopwoning starters door schrappen overdrachtsbelasting

Nieuwe onderhandelingen

Natuurlijk kunnen koper en verkoper de afspraak maken om de overdracht te verschuiven tot na 1 januari, aldus Stoop. "Dat betekent dat je in feite nieuwe onderhandelingen ingaat. De verkoper maakt misschien extra kosten en wil die waarschijnlijk deels vergoed krijgen", zegt hij.

Ook kan het zijn dat de verkoper het voordeel dat de koper behaalt wil delen, aldus Stoop.

Sleutelverklaring

Het is niet altijd mogelijk om de overdracht uit te stellen. Het kan zijn dat de verkoper zelf al een ander huis heeft gekocht en geen dubbele lasten wil. In andere gevallen hebben de kopers de huur al opgezegd.

In dit soort gevallen kan een sleutelverklaring dan een oplossing zijn, legt Stoop uit. De overdracht wordt dan uitgesteld, maar de gekochte woning kan al wel worden gebruikt. Daar staat uiteraard een vergoeding tegenover.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf ideeën voor de overheid om de woningcrisis op te lossen

'Marktverstorend'

De NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) zegt dit al hebben zien aankomen. "Wanneer je zo'n maatregel lang vooraf bekend maakt, dan gaat de consument de overdracht uitstellen tot na de invoering ervan. Daarmee werkt zo'n aankondiging dus marktverstorend", aldus woordvoerder Theo Scholte van de NVM.

Ook de KNB (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie) vindt het logisch dat huizenkopers de overdracht willen uitstellen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van