Ga naar de inhoud
Duizend euro extra

Kabinet blijft bij nieuwe bpm-regel, auto's duurder in 2021

Vanaf 2021 worden auto's duurder. Daarvoor waarschuwt branchevereniging Bovag. Dat komt omdat vanaf dan ook btw over de bpm betaald moet worden. De meerprijs kan daardoor al snel oplopen met meer dan duizend euro. Toch wil de staatssecretaris de nieuwe berekening niet aanpassen, volgens het ministerie valt het allemaal reuze mee.

De fiscus wil de bpm op een ander moment berekenen. Waar nu pas de bpm wordt berekend als een auto daadwerkelijk wordt aangeschaft door een klant, wordt volgend jaar de bpm al berekend zodra een auto de showroom binnenrijdt.

Dat is ongunstig voor autokopers, verwacht de Bovag. De bpm zit dan namelijk in het totaalbedrag waarover btw berekend wordt. Nu wordt de btw alleen over de autoprijs zonder bpm berekend.

Belasting over belasting

Nieuwe auto's dreigen daardoor tussen de duizend en tweeduizend euro duurder te worden, afhankelijk van de hoogte van de bpm. Omdat de bpm bij campers nog hoger is, kan daar de prijsstijging nog eens duizenden euro's hoger uitvallen, waarschuwt Han ten Broeke, voorzitter van de Bovag.

Hij noemt de bpm een aanschafboete. "Het is belasting over een belasting en dat lijkt mij een doodzonde."

Kabinet wil niet tornen nieuwe berekening

Het doel van de belastingmaatregel is volgens staatssecretaris Hans Vijlbrief niet om auto's duurder te maken. "Ik weet niet wat het per saldo met de prijs doet. Het was niet de bedoeling om auto's duurder te maken", vertelt hij aan RTL Z.

Ondanks dat dat wel een gevolg lijkt te zijn, wil hij de nieuwe berekening niet veranderen. "Het is niet ongebruikelijk, we doen dit vaker in het belastingstelsel", zegt Vijlbrief. "Dit is echt netjes om te zorgen dat we doen wat we overal in het fiscale stelsel doen."

Nieuwe bpm-afdracht drukt op cashflow dealers

Naast een prijsverhoging zorgt de belastingaanpassing voor nog een nadeel. Autodealers moeten de bpm afdragen nog voor ze de auto verkocht hebben. De Bovag is bang dat dat drukt op de cashflow van dealers.

Die hebben het op dit moment al zwaar, omdat door corona het aantal nieuw verkochte auto's is gekelderd.

Ministerie: 'berekening blijft exact hetzelfde'

Het ministerie kwam vrijdag aan het eind van de middag met een inhoudelijke reactie. Volgens de woordvoerder  valt het allemaal wel mee en is er weinig aan de hand.

Het ministerie verklaart dat de dealer zelf in de hand heeft of er btw over de bpm betaald moet worden. "Veel individuele dealers berekenen én betalen de bpm al vóórdat het voertuig is ingeschreven in Nederland", schrijft de woordvoerder van het ministerie. "Zonder die betaling wordt het voertuig namelijk niet ingeschreven in het kentekenregister."

Alleen dealers met een speciale bpm-vergunning betalen na verkoop, legt hij uit. Daarvoor hebben ze wel een zekerheidsstelling aan de fiscus betaald: het geld staat dus al gestald bij de Belastingdienst.

Verder mogen dealers een nieuwe auto in hun showroom hebben zonder inschrijving. Als er een koper is, kan de dealer dan in naam van de koper de inschrijving doen en de bpm betalen.