Voordeel voor jonge huizenkoper

Startersvrijstelling is niet voor alle starters, en niet alleen voor starters

16 september 2020 15:31 Aangepast: 16 september 2020 18:09
Beeld © ANP

Het kabinet heeft besloten dat de overdrachtsbelasting, de belasting die je betaalt als je een nieuw huis koopt, voor starters wordt verlaagd naar 0 procent. Maar ook huizenkopers die helemaal geen starter zijn kunnen er soms gebruik van maken, sommige echte starters vallen juist weer buiten de boot.

De overdrachtsbelasting wordt in ieder geval wat complexer dan hij nu is. Als je nu een huis koopt, als belegging of als woonhuis voor jezelf, betaal je 2 procent overdrachtsbelasting.

Vanaf 2021 gelden er eigenlijk drie tarieven: 0 procent voor 'starters', 2 procent voor andere kopers die het huis zelf gaan bewonen als hoofdverblijfplaats, en 8 procent voor beleggers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De belastingplannen van het kabinet: dit verandert er in 2021

Starters? Nee, jongeren

Maar eigenlijk is starters een wat misleidende term. De vrijstelling van de belasting gaat namelijk gelden voor iedereen boven de 18 en onder de 35 jaar. Bijkomende voorwaarden zijn wel dat je slechts een keer gebruik kunt maken van de vrijstelling en dus ook zelf in de woning moet gaan wonen.

Door starters te definiëren als volwassen onder de 35 jaar, hebben ook mensen in die leeftijdsklasse die al een huis bezitten nog recht op de vrijstelling als ze een nieuw huis kopen. Immers: het is geen eis dat je nog nooit een huis in bezit hebt gehad.

De regeling is dus niet alleen goed nieuws voor echte starters, maar vooral voor jongeren. Vijf vragen en antwoorden:

Waarom niet gewoon alléén voor starters?

Kort en goed: dat was te pittig om te controleren voor de Belastingdienst en notarissen, die uiteindelijk de koop van een huis afwikkelen. Zo houdt de Belastingdienst niet bij of iemand ooit al eens overdrachtsbelasting heeft betaald, en dus werd controleren te moeilijk.

En wat nou als ik een 'oudere' starter ben?

Bot gezegd: dan heb je pech. De regering vindt de leeftijdsgrens gerechtvaardigd omdat uit onderzoek blijkt dat mensen onder de 35 de kleinste geldbuffer hebben waarmee ze de bijkomende kosten van een huis mee moeten aftikken.

Ik ben 32 en mijn partner 36, wat dan?

Als je samen een huis koopt en ook allebei voor de helft eigenaar wordt, maar slechts een van jullie valt in de doelgroep, dan is het eigenlijk heel eenvoudig: voor de helft van de koopsom betaal je wel overdrachtsbelasting en voor de andere helft niet.

Stel: de een is 32 en de ander 36 en je koopt samen een huis van 300.000 euro. Dan betaal je over 150.000 euro geen belasting en over de andere 150.000 euro 2 procent. Dat komt dus neer op 3000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kwijtschelding overdrachtsbelasting helpt starters op woningmarkt niet'

Moet ik terugbetalen als ik toch besluit om het huis te gaan verhuren?

Als je gebruik wil maken van de vrijstelling moet je expliciet verklaren dat je het huis gaat gebruiken om zelf ook echt in te wonen. Maar het kan natuurlijk zomaar zijn dat dit opeens verandert.

Als je dit niet had kunnen voorzien op het moment van kopen, dan hoef je niets terug te betalen. De wetgever noemt zelf als voorbeeld iemand die voor zijn werk naar het buitenland moet verhuizen, maar dit niet kon weten toen hij het huis kocht.

In dat geval mag je je huis verhuren, zonder dat je de extra overdrachtsbelasting hoeft te betalen.

Andere geldige redenen om niet te gaan wonen in het huis kunnen te maken hebben met overlijden van een van de kopers of het afbranden van het huis, bijvoorbeeld.

En wat als ik de regels overtreed?

Als je willens en wetens de boel in het ootje neemt, kan dat een dure grap worden. Als je toch het huis verhuurt of weer doorverkoopt, terwijl je hebt verklaard er te gaan wonen, moet je bijbetalen als je gesnapt wordt.

Ten eerste moet je alsnog de belasting betalen plus 10 procent extra. Eventueel kan de belastinginspecteur je ook nog een boete opleggen van 100 procent van het verschuldigde bedrag.

In principe geldt dat je na aankoop minstens een half jaar in het huis moet hebben gewoond, dan heb je recht op de vrijstelling. Maar bij overduidelijk misbruik kun je ook dan nog een naheffing krijgen.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van