Prinsjesdag

Huurverlaging voor mensen in 'te dure' woning

15 september 2020 18:13 Aangepast: 15 september 2020 18:43
Beeld © ANP

Mensen in sociale huurwoningen, die in verhouding tot hun inkomen een te hoge huur hebben, krijgen volgend jaar recht op een verlaging van de huur. Woningcorporaties worden verplicht een eenmalige huurverlaging door te voeren. Dit blijkt uit de begrotingsplannen van het kabinet voor volgend jaar.

Het gaat om naar schatting 260.000 huurders, die gemiddeld 40 euro per maand minder gaan betalen. Volgens minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) zijn deze mensen kwetsbaar voor schulden.

"Met het verlagen van de woonlasten wil ik hen meer financiële ruimte geven, zodat er aan het eind van de maand ook wat geld overblijft voor andere dingen", aldus Ollongren.

In de knel

Veel mensen zijn in de knel gekomen door de coronacrisis. In totaal is er met de huurverlaging 160 miljoen euro gemoeid.

De woningcorporaties hoeven (via de verhuurdersheffing) gezamenlijk 200 miljoen euro minder af te dragen aan het Rijk. Met de rest kunnen de corporaties hun investeringen op peil houden om huizen te bouwen en te verduurzamen.

Tekort

Uit de begrotingsplannen van het kabinet blijkt verder dat er fors wordt ingezet op het bouwen van nieuwe woningen.

Volgens de Rabobank is er op dit moment een tekort van ruim 300.000 woningen. Er wordt al jaren te weinig gebouwd in Nederland. Dat terwijl de Nederlandse bevolking en het aantal alleenstaanden groeit, waardoor er juist veel behoefte is aan meer woningen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

315.000 woningen te weinig, waar wonen die mensen nu?

Streefgetal niet gehaald

Het streven is 75.000 woningen per jaar erbij. Maar minister Ollongren laat aan RTL Z weten dat dat aantal dit jaar niet gehaald wordt vanwege de strengere stikstofregels. Daardoor kan er pas gebouwd worden (met bijhorende uitstoot) als er elders, bijvoorbeeld in de landbouw, stikstof verminder wordt.

Om de komende jaren toch in het gewenste tempo door te bouwen heeft het kabinet tot en met 2030 1 miljard euro gereserveerd, om het stikstofprobleem aan te pakken.

Meer bouwlocaties

Het kabinet wil daarnaast met gemeenten, provincies en private partijen ondermeer de besluitvorming over 14 grote woningbouwlocaties versnellen. Die versnelling is nodig als de woningbouwproductie de geplande 845.000 woningen tot 2030 moet opleveren.

Het kabinet wil ook 20 miljoen euro uitrekken om leegstaande winkels en kantoren om te bouwen tot woningen.

Starters

Om starters op de woningmarkt meer kans te geven zet het kabinet in op de bouw van extra woningen in het betaalbare segment. Daarnaast hoeven kopers tot 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen. Dat zou starters duizenden euro's kunnen schelen.

De overdrachtsbelasting voor andere kopers, die de woning zelf gaan bewonen, blijft op 2 procent. En voor beleggers wordt de belasting verhoogd naar 8 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Eerste scheurtjes van corona zichtbaar op de woningmarkt

Kritiek

Econoom Hans Stegeman is kritisch over de maatregelen die het kabinet neemt om de huizenmarkt vlot te trekken. Bij RTL Z zei hij: "Het is belangrijk te realiseren dat de huizenmarkt een markt is die heel traag reageert op nieuwe maatregelen. Je moet maar hopen dat ze op termijn het gewenste effect hebben."

Stegeman denkt dat het schrappen van de overdrachtsbelasting voor starters eerder de huizenprijs zal opdrijven, waardoor het voordeel voor starters teniet wordt gedaan.

Daarnaast vreest hij dat het verhogen van de overdrachtsbelasting voor beleggers ook verkeerd zal uitpakken: "Beleggers die opeens 8 procent moeten gaan betalen kunnen de huizenmarkt de rug toe keren. En zonder particuliere beleggers gaan we die 75.000 nieuwe woningen per jaar echt niet halen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van