Tegen zwarte economie

Korting op de rekening als je in Italië betaalt met pin of creditcard

10 september 2020 16:59 Aangepast: 10 september 2020 18:21
Betalen aan de kassa in een winkel in Napels Beeld © Getty

Betalingen met bankpas en creditcard worden vanaf 1 december in Italië beloond door de overheid. Italianen die niet meer met cash betalen, krijgen 10 tot 15 procent van het aankoopbedrag terugbetaald door de overheid. De regering hoopt er de enorme zwarte economie mee te ontmantelen.

'No Bancomat' of 'Solo contanti'. Je ziet het nog weleens op een briefje bij de ingang van een winkel in Italië. Of de klusjesman die niet wil dat je het geld overmaakt, maar het in contanten uitbetaalt. Een voordeel voor beiden: als klant betaal je geen btw, de ondernemer geeft het niet op als inkomsten. En hij hoeft ook geen duur pinapparaat te kopen of huren bij de bank.

Maar de Italiaanse overheid loopt er veel geld door mis. Dat ieder jaar ruim 190 miljard euro (gemiddeld 3100 euro per inwoner) aan belastingen niet geïnd kan worden, komt deels door dit probleem.

De regering van premier Giuseppe Conte wil dat aanpakken. Aangejaagd door de Europese Unie, die heeft gesteld dat er hervormingen moeten komen als voorwaarde voor de noodhulp die het land krijgt.

Rome betaalt mee

Vanaf 1 december krijgen consumenten 10 tot 15 procent van hun aankoopbedrag teruggestort door de overheid. Ze moeten dan met de pinpas of creditcard betalen. De maatregelen geldt alleen voor fysieke winkels en niet online, want daar zou je toch al digitaal betalen.  

Over kleine bedragen, zoals het kopje koffie aan de bar, is de bonus 15 procent. Over hogere bedragen wordt het 10 procent. Onduidelijk is nog waar de grens precies ligt.

Kosten: 3 miljard euro

Maximum 

Ook is er een maximum van 300 euro dat de overheid terugbetaalt. Betalingen boven de 3000 worden dus niet gecompenseerd. Mogelijk komt er ook een minimumaantal transacties dat nodig is om recht te hebben op de teruggave. 

De maatregelen kost de Italiaanse overheid 3 miljard euro per jaar. Wel denkt Rome dat het meteen zorgt voor 1,75 miljard euro aan extra belastinginkomsten. 

Als Italianen gewend zijn geraakt aan het digitaal betalen, wordt de bonus weer afgebouwd, is het plan.  

Ook bij toeristenwinkeltjes ziet de overheid graag digitale betalingen Ook bij toeristenwinkeltjes ziet de overheid graag digitale betalingen

Project Cashless

Het is niet de enige manier om Italianen, die nog altijd verknocht zijn aan contant geld, over te laten stappen op digitale betalingen. Premier Conte heeft een project 'Cashless' gepresenteerd, dat uit vier onderdelen bestaat.

Het al drie jaar oude, maar nooit gerealiseerde plan voor een nationale loterij met de kassabonnetjes wordt ook weer uit de kast gehaald. Iedere kassabon is daarbij een lot waarmee prijzen zijn te winnen. De loterij moet in 2021 van start gaan.

Er komt ook een loterij met kassabonnen als loten

Daarnaast kunnen ondernemers de commissie die ze banken moeten betalen op betalingen met de bankpas of creditcard deels aftrekken van de belastingen.

En het verbod op grote contante betalingen wordt verder uitgebreid. Waar je enkele jaren geleden nog tot 12.500 euro probleemloos contant mocht betalen, is dat inmiddels al teruggebracht tot maximaal 2000 euro. Vanaf 2022 wordt de grens 1000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Premier Conte: Italië veilig voor toerisme ondanks coronavirus

Gewoonte veranderen

Premier Conte zegt echt te geloven in dit project. "Het gaat erom digitale betalingen te stimuleren zonder mensen te straffen", zo zei hij tegen Italiaanse media. "Het kan zorgen voor het veranderen van de gewoontes van de consumenten." Hij verklaarde ook dat geld uit het herstelfonds wordt gebruikt om dit project te betalen.

"Contant geld wordt ook gezien als overbrenger van het virus. Dat willen mensen dus steeds minder in handen hebben."

'Contactloos helpt pas echt'

Volgens professor Giuseppe Torluccio van de universiteit van Bologna gaat de bonus werken. Al is het wel een dure manier om meer mensen belasting te laten betalen. "Mensen die al alles digitaal of netjes met een bonnetje bij de kassa betalen, krijgen de korting ook." 

Ook denkt hij dat het gemak leidend is bij met name de snelle kleine betalingen. "Daar gaat het contactloos betalen enorm bij helpen. Nu is voor veel mensen makkelijker om een eurootje contant te betalen dan met de bankpas met pincode. Maar als contactloos betalen echt breed geaccepteerd wordt, dan is dat natuurlijk veel gemakkelijker." Hij denkt dat met name de ondernemer daarbij nog financieel gestimuleerd moet worden, iets waarin is voorzien in de huidige voorstellen.

Volgens Torluccio is de coronacrisis goed om de Italianen de overstap te laten maken naar digitaal betalen. "Om te beginnen wordt er meer online gekocht. Maar contact geld wordt ook gezien als overbrenger van het virus. Dat willen mensen dus steeds minder in handen hebben."

Toch nog twijfels

Of de enorme informele economie hiermee een grote slag wordt toegebracht, valt nog bezien, denkt Torluccio. "Veel kleine ondernemers kunnen vaak alleen maar overleven door veel zwart te doen, al zijn de boetes hoog en doen toch steeds meer mensen het liever netjes."  

De Italiaanse Centrale Bank denkt dat het aantal digitale betalingen met 10 procent gaat stijgen door de maatregelen.

Reken jezelf als vakantieganger niet te snel rijk. De maatregel wordt uitgevoerd via de Italiaanse belastingdienst. Het lijkt erop dat je voor de teruggave ingezetene van het land moet zijn. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van