Meer koopkracht (voor coronacrisis)

Zelfs ouderen hadden vorig jaar meer te besteden

08 september 2020 00:02 Aangepast: 08 september 2020 05:40
Winkelend publiek in Leiden. Beeld © Peter Hilz

Dit jaar is voor veel mensen alles veranderd door de coronacrisis, maar 2019 was een goed jaar voor onze portemonnee. In doorsnee steeg de koopkracht van Nederlanders met 1,3 procent. Anders dan in de twee jaren ervoor, gingen ook ouderen erop vooruit.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het CBS kijkt hierbij naar de daadwerkelijk gemeten koopkrachtverandering van huishoudens.

Als de koopkracht stijgt, dan wil dat zeggen dat je meer kunt kopen dan een jaar eerder. Als je meer gaat verdienen stijgt de koopkracht bijvoorbeeld, maar ook als de belastingen worden verlaagd (dan houd je immers meer over om uit te geven). Ook is de inflatie een belangrijke factor: als spullen duurder worden, drukt dat de koopkracht.

Werkenden zijn spekkoper

Vooral voor werknemers pakte 2019 gunstig uit voor de portemonnee. Zij hadden een koopkrachtgroei van 2,5 procent.

Dat kwam door relatief grote stijgingen van de cao-lonen, een verlaging van de inkomstenbelasting en een verhoging van de algemene heffingskorting. Dat laatste betekent dat iedereen over een groter deel van het inkomen geen belasting hoeft te betalen.

Goed nieuws voor gepensioneerden

Daarvan profiteren niet alleen werkenden, maar ook gepensioneerden. Vooral door het verhogen van die heffingskorting gingen gepensioneerden er in doorsnee een half procent op vooruit.

In de jaren 2017 en 2018 gingen gepensioneerden er nog op achteruit. Dat komt doordat de pensioenen niet werden verhoogd, terwijl er wel inflatie was. Gepensioneerden kunnen zelf maar weinig doen om hun koopkracht op te vijzelen: ze kunnen immers geen opslag krijgen of meer gaan werken, om maar eens wat te noemen.

Ook mensen in de bijstand konden meer kopen in 2019 dan in 2018. Hun koopkracht steeg met 0,6 procent. Het jaar daarvoor kwam de groei uit op 0 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van