Ga naar de inhoud
Annuleren of omboeken lastig

'Vakantiegangers in spagaat door code oranje Spanje'

Veel Nederlanders gaan nu liever niet naar Spanje op vakantie. Beeld © Bart Hoogveld

Nu voor Spanje code oranje geldt, willen veel Nederlanders daar niet meer heen. Luchtvaartmaatschappijen laten echter vaak niet zomaar annuleren, omboeken kost vaak geld. Vakantiegangers zitten zo in een lastig parket, zegt Marc van Deursen, de ceo van Prijsvrij Vakanties.

In een open brief pleit Van Deursen ervoor dat als de overheid voor een gebied code oranje afgeeft, de reisbranche dan reizigers makkelijker laat annuleren of omboeken.

Verder doet Van Deursen desgevraagd aan overheden de oproep dat luchtvaartmaatschappijen niet zo snel hun start- en landingsrechten zouden moeten verliezen als ze bepaalde vluchten vanwege corona schrappen.

Reisadvies
Lees ook:
Reisadvies in Spanje tóch van geel naar oranje, wat nu?

Code oranje

Voor Spanje geldt sinds kort code oranje, dat betekent dat wordt geadviseerd om alleen noodzakelijke reizen te maken. Vakantie valt daar niet onder.

Het advies voor Spanje ging van geel naar oranje, omdat er meer besmettingen waren in dat land. Het dringende advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is om bij terugkomst tien dagen in quarantaine te gaan.

Reizen naar een oranje gebied kan nog allerlei andere consequenties hebben, onder meer voor je verzekering en repatriëring.

Reisorganisaties
Lees ook:
Reisorganisaties druk met terughalen reizigers uit Spanje door code oranje

'Òf naar oranje gebied, òf geld kwijt'

Veel klanten van Prijsvrij Vakanties voelen er niets voor om nu naar Spanje te gaan, aldus Van Deursen. Probleem is volgens hem dat luchtvaartmaatschappijen, waaronder Transavia, EasyJet en Ryanair, mensen niet laten annuleren, of voor omboeken veel geld vragen.

Luchtvaartmaatschappijen laten reizigers die de datum voor hun ticket willen verzetten naar volgend jaar wel 300 tot 400 euro per persoon betalen en soms zelfs 1000 euro, zegt Van Deursen.

KLM kreeg steun overheid

Vakantiegangers staan dus voor de keuze: of tòch afreizen naar een gebied waarvoor code oranje is afgegeven, òf niet vliegen, maar dan ben je je geld kwijt, aldus Van Deursen desgevraagd.

Hij geeft ook KLM, de moeder van Transavia, een veeg uit de pan, omdat de overheid recent nog een reddingspakket aan KLM heeft toegezegd. 

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse ondernemers over reisadvies Spanje: 'Hard besluit, onnodig'

Kan niet alle omboekkosten betalen

Momenteel is Prijsvrij Vakanties in overleg met duizenden klanten over wat ze willen. Zo'n 30 procent gaat wel naar Spanje op vakantie, maar de resterende 70 procent voelt daar niets voor en wil omboeken.

Voor Prijsvrij Vakanties is het lastig om klanten te helpen, zegt Van Deursen. Als luchtvaartmaatschappijen voor omboeken maar 20 à 25 euro rekenen, dan neemt hij dat bedrag voor zijn rekening.

'Niet vol te houden'

Zoals gezegd zijn de kosten vaak echter hoger en dan gaat het om een groter bedrag dan de winst die hij maakt op de verkoop van een reis. "Het is voor ons niet vol te houden om dat te betalen."

Transavia, EasyJet en Ryanair waren niet meteen voor commentaar bereikbaar. Een woordvoerder van KLM zegt dat het van het ticket afhangt of en hoeveel reizigers moeten bijbetalen als ze willen omboeken.

Naar huis of niet: coronastress onder toeristen in oranje Spanje

01:15
Dit is een artikel van