Ga naar de inhoud
'Houd je kankersmoel'

Spugende en scheldende vrachtwagenchauffeur op staande voet ontslagen

Een vrachtwagen van transportbedrijf Post-Kogeko in Bergen op Zoom in 2012. Beeld © Archieffoto ANP

Een ruzie met een collega is een vrachtwagenchauffeur duur komen te staan. Hij spuugde zijn collega in het gezicht, schold hem uit en dreigde dat hij zijn 'kankerbek' en 'kankersmoel' moest houden. Reden genoeg voor transportbedrijf Post-Kogeko om hem te ontslaan.

Het bedrijf uit Maasdijk ontsloeg de man vorig jaar op staande voet, na een ruzie op de parkeerplaats van een distributiecentrum van Albert Heijn in Pijnacker.

De man voelde zich uitgedaagd door het slachtoffer, omdat hij dacht dat die hem belachelijk maakte tegenover iemand anders en ging op hoge toon verhaal halen.

"Ik maak je kapot."

Hij deed dat vanaf een soort stoep, waardoor het mogelijk was om zijn collega-chauffeur in het gezicht te spugen. Dat lukte, het slachtoffer kreeg spuug op zijn linkerwang. Daarna schold hij hem uit en bedreigde hem met de woorden: "Ik maak je kapot". Een beveiliger stuurde de agressieveling vervolgens weg.

'Bloed onder nagels vandaan gehaald'

De bespuugde collega meldde het voorval aan zijn leidinggevende, waarna de zaak met de agressieve chauffeur werd besproken. In een gesprek op 11 juni zei hij ook dat hij 'echt te ver' was gegaan, maar dat 'die klootzak echt het bloed onder zijn nagels vandaan heeft gehaald'.

Ondanks dat verweer werd hij op staande voet ontslagen. 

De man vocht het ontslag aan bij de kantonrechter, maar die oordeelde 5 december 2019 dat het ontslag terecht was. En de Rotterdamse rechtbank is het daarmee eens, blijkt uit een vandaag gepubliceerd vonnis.

"Op zijn minst beledigend en onbetamelijk te noemen"

Het spugen en schelden 'zijn op zijn minst beledigend en onbetamelijk te noemen en zijn zowel binnen een arbeidsverhouding als in het maatschappelijke verkeer volstrekt onaanvaardbaar', aldus het vonnis. 

Steeds een ander verhaal

Dat het verweer van de man in de loop der tijd ook veranderde, maakte zijn zaak er niet beter op. Zo beweerde de man eerst dat hij nooit met ziektes had gescholden en zou het spugen slechts het gebruik van het Arabische woord 'tfoe' zijn geweest.

Na de getuigenverklaring van het slachtoffer, erkende de man dat hij toch wel met ziektes gescholden zou kunnen hebben. 

Schadevergoeding en advocaatskosten

Ook zijn verdediging dat het niet mogelijk was om vanaf de grond zijn collega in de cabine te bespugen, haalt weinig uit. Een foto van Google Maps én zijn eigen verklaring over waar hij stond, zijn genoeg bewijs voor de rechtbank dat het wel mogelijk was om de collega in het gezicht te spugen.

Behalve dat de man zijn baan kwijt is, moet hij ook nog een schadevergoeding van ruim 2.300 euro betalen. En de rekening van de advocaat van Post-Kogeko van bijna 1.000 euro komt ook zijn kant op.

Geen
Lees ook:
Geen ontslag voor cipiers die deuren Rotterdamse gevangenis openlieten