Hypotheekrente daalt

Europees steunfonds blijkt goed nieuws voor Nederlandse huizenkoper

03 september 2020 10:07
Een man bij een pinautomaat van Rabobank. Beeld © Harold Versteeg

De hypotheekrente is de afgelopen tijd lichtjes gedaald nadat de rente twee kwartalen op rij was gestegen door de coronacrisis. De verwachting is dat de rente voorlopig gelijk blijft of zelfs nog wat verder gaat dalen.

Tot die conclusie komen zowel ABN Amro als De Hypotheker. De gemiddelde rente op een hypotheek die 20 jaar vastgezet wordt (met Nationale Hypotheekgarantie) is gedaald naar 1,66 procent. Sinds april steeg die juist van 1,49 naar 1,69 procent.

Een nogal geringe daling dus, maar het lijkt er wel op dat er een trendbreuk is geforceerd. En dat is goed nieuws voor huizenkopers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Achter de schermen bij operatie uitleen en opkoop van 93 miljard

Herstelfonds helpt

De afgelopen maanden moesten overheden vele miljarden extra lenen, waardoor de rente op de kapitaalmarkt opliep.

Dat merk je ook bij het afsluiten van een hypotheek, want daardoor werd het ook voor banken duurder om voor een hele lange periode geld op te halen. Dat vertaalt zich in een hogere hypotheekrente.

Aan die trend is in ieder geval voorlopig een einde gekomen. "Dit is deels te danken aan de bereidheid van Europese lidstaten elkaar te ondersteunen", schrijft ABN.

Daarmee doelt de bank op het coronaherstelfonds van 750 miljard euro dat deze zomer werd opgetuigd. Daardoor neemt het vertrouwen toe in de stabiliteit van de EU, en dat drukt de rentestanden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU-top bereikt na 90 uur onderhandelen akkoord over coronaherstelfonds

Opkoopprogramma

Bovendien heeft de Europese Centrale Bank (ECB) besloten om het opkoopprogramma van obligaties bijna te verdubbeld naar 1350 miljard euro. Dat verhoogt de vraag naar leningen van zowel overheden als bedrijven enorm en stuurt dus ook de rentes naar beneden.

Daar komt nog eens bovenop dat de ECB leningen aan banken ook extreem goedkoop heeft gemaakt. In sommige gevallen krijgen banken zelfs geld toe om geld van de centrale bank te lenen.

Uiteindelijk is dat allemaal gunstig voor de consument die een hypotheek wil afsluiten, want als de bank goedkoop aan geld kan komen, kan het geld ook goedkoop weer uitgeleend worden.

Trendbreuk?

"Op dit moment kunnen we nog niet spreken van een trendbreuk. Toch is dit niet uitgesloten, omdat meer dan vijftien geldverstrekkers in de afgelopen weken hebben aangekondigd de rentetarieven te verlagen", schrijft directievoorzitter Michel van den Akker van De Hypotheker.

ABN verwacht dat de rente stabiel blijft en misschien zelfs nog een beetje daalt. Daarvoor is het wel van belang dat de rust op de financiële markten aanhoudt, benadrukt de bank.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van