Carrière

Ferry de Kok, van onderwereldfiguur tot succesvol paparazzo

02 september 2020 20:49 Aangepast: 02 september 2020 22:44
Ferry de Kok in 2012, vlak nadat hij professioneel paparazzo werd. Beeld © ANP

De fotograaf die minister Ferd Grapperhaus van Justitie aan het wankelen heeft gebracht, was vroeger een bekende in het crimineel milieu. Maar Ferry de Kok verdient al weer bijna elf jaar zijn brood als fotograaf, met zijn eenmanszaak I shoot people. "Ik had er twintig jaar eerder mee moeten beginnen."

Voor Ferry de Kok zijn de veelbesproken foto's die hij maakte van het huwelijk van minister Grapperhaus niets bijzonders. "Natuurlijk snap ik de commotie wel. Maar ik maak net zo lief foto's van Dré Hazes."

Hij heeft dan ook helemaal geen zin om uitgebreid op de foto's in te gaan. "Ik had vandaag bij alle televisieprogramma’s kunnen zitten. Maar daar doe ik niet aan mee. Morgen rij ik gewoon weer op mijn scooter door Amsterdam om andere foto's te maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe foto's bruiloft Grapperhaus: 'Hij is gezagloos geworden'

Paparazzo

Wel wil hij iets zeggen over de manier waarop hij van bekende in de onderwereld uiteindelijk een succesvol paparazzo werd. Want zijn achtergrond is bijzonder.

De bijna 55-jarige De Kok groeide op in Amsterdam en was in zijn jeugd een niet onverdienstelijk ijshockeyer. Maar hij raakte ook bevriend met jongens die later uitgroeiden tot kopstukken in de onderwereld, zoals Mink Kok. Zo raakte hij bij dat wereldje betrokken.

Aanslag

Vaak is hij genoemd als lijfwacht, onder meer van de eind 2005 geliquideerde topcrimineel John Mieremet. Ten tijde van die aanslag zaten zij samen in Thailand. In 2003 overleefde De Kok zelf een aanslag op zijn leven, waarbij hij door een aantal kogels werd geraakt.

De Kok begrijpt dat zijn opmerkelijke achtergrond interesse wekt. "Ik snap wel dat mensen dat oprakelen. Maar die tijd ligt ver achter me. En dat wil ik graag zo houden. Ik ben al elf jaar fotograaf, onder meer voor De Telegraaf."

Persoonsbeveiliging

Klopt het dat De Kok na de liquidatie van Mieremet in 2005 besloot om uit het crimineel milieu te stappen en fotograaf te worden? "Nou, ik heb eerder ook al wat andere dingen gedaan. Zo heb ik in de persoonsbeveiliging gezeten, onder meer voor [het muziekduo, red.] 2Unlimited. En ik heb een scooterwinkel gehad."

Bij de beveiliging van bekende Nederlanders kwam De Kok naar eigen zeggen in contact met de fotografie. "Eerder maakte ik natuurlijk ook weleens wat fotootjes. Maar tijdens mijn werk in de persoonsbeveiliging liep ik eens een dagje mee met een fotograaf. Toen dacht ik: dat kan ik veel beter."

I shoot people

In 2011 schreef De Kok zijn fotobureau met de opmerkelijke naam 'I shoot people' in bij de Kamer van Koophandel. Na de vrijlating van Willem Holleeder begin 2012 maakte hij naam als de 'huisfotograaf' van de bekendste crimineel van Nederland, door vele tientallen foto's en filmpjes van hem te maken.

Maar het werk van De Kok is veel breder. De website van zijn bedrijf biedt veel foto's aan in de categorie 'ongevraagd gefotografeerde, nietsvermoedend boodschappen doende bekende Nederlander'. Maar ook foto's van BN'ers die vrijwillig hun medewerking verlenen, zoals een informele serie bij de open haard van het zangtrio de Toppers, in kerstsfeer.

Wel komen dergelijke fotosessies soms tot stand omdat bekendheden meewerken om te voorkomen dat er anders foto's 'vanuit de bosjes' worden gemaakt.

Foto's moordenaar Fortuyn

Af en toe, zoals ook nu met de foto's van het huwelijk van Grapperhaus, is het werk van De Kok groot nieuws. Dat was eveneens het geval in 2014, toen hij erin slaagde de eerste foto's van Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, na diens vrijlating te maken.

Die foto's leidden een jaar later opnieuw tot commotie, toen bleek dat het ministerie van Justitie en de advocaat van Van der Graaf hadden meegewerkt aan de totstandkoming ervan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fotorel rond Volkert van der G.: de hoofdrolspelers

De Kok blijft er nuchter onder. "Mijn werk als fotograaf is eigenlijk een beetje ontstaan uit verveling, maar het is heel goed uitgepakt. Ik kan er mijn brood goed mee verdienen. Ik had er twintig jaar eerder mee moeten beginnen."

Hoge tarieven

Dat dankt hij ook aan de hoge tarieven waarvoor en scherpe voorwaarden waarop hij zijn foto's soms kan verkopen. Voor de foto's van het huwelijk van Grapperhaus vraagt hij prijzen die persfotografen niet vaak zullen ontvangen.

Tegen Radio 538 erkende hij vanmorgen bovendien dat hij de foto's gespreid openbaar maakt, om de opbrengst te vergroten. "Als ik ze er allemaal in een keer eruit gooi, verdien ik maar één keer wat", zei hij in de radioshow.

Dat hij er goed aan verdient, daar doet De Kok ook tegenover RTL Z niet moeilijk over. "Ik ben dit natuurlijk niet gaan doen omdat ik vliegen wil vangen; ik wil geld vangen. Dit is mijn werk, daar wil ik iets mee verdienen. Net zoals iedereen, denk ik."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van