Alsnog gecompenseerd

8,5 miljoen voor ouders die naast noodregeling kinderopvang grepen

02 september 2020 14:17 Aangepast: 02 september 2020 14:21
Vanwege het coronavirus is de kinderopvang dicht

Ouders die het kinderdagverblijf hebben doorbetaald nadat de deuren al waren gesloten wegens het coronavirus en hiervoor nog niet zijn gecompenseerd, krijgen nu toch een vergoeding.

Het gaat om de ouders van zo'n 3700 kinderen die geen gebruik maakten van kinderopvangtoeslag of gemeentelijke toeslag.

Vergoeding

"Ook deze ouders hebben tijdens de lockdown kosten gemaakt, zonder gebruik te kunnen maken van de opvang", zegt staatssecretaris Bas van 't Wout van Sociale Zaken. "Ik vind het belangrijk dat zij daar net als de andere ouders een vergoeding voor krijgen."

Het kabinet trekt 8,5 miljoen euro uit om deze ouders, die eerst buiten de compensatieregeling vielen, alsnog te compenseren. Hoe het geld uitgekeerd gaat worden en wie dat gaat regelen, is nog niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouders krijgen deze zomer compensatie voor eigen bijdrage kinderopvang

Eigen bijdrage

Het ministerie van Sociale Zaken had ouders gevraagd de kinderopvang te blijven betalen, ook toen alleen ouders met vitale beroepen hun kinderen naar de opvang mochten brengen. Zo hoopte het kabinet de kinderopvangorganisaties overeind te houden.

Bovendien behielden ouders hun recht op kinderopvangtoeslag en konden kinderen terugkeren naar hun vertrouwde plekje op de opvang toen de deuren weer open gingen. Het kabinet vergoedde daarna de eigen bijdrage die de ouders hadden betaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderopvang bleef dicht: ouders krijgen gemiddeld 500 euro terug

Zelf melden

Onder andere belangenorganisatie voor ouders Boink besteedden in april aandacht aan het probleem. Samen met de Brancheorganisatie Kinderopvang en de Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang zetten zij een meldpunt op voor de ouders die buiten de boot vielen. Daar meldden zich ouders van 3700 kinderen. 

Omdat de ouders niet bekend zijn bij het ministerie als afnemer van kinderopvang, is de verwachting dat zij zich zelf moeten melden voor de compensatie. Hoe dat precies geregeld gaat worden, is nog onduidelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van