Beleggen is razend populair sinds de coronacrisis, maar veel beleggers in spe weten niet hoe ze moeten beginnen. Daar speelt ervaringsdeskundige Anneke Heesbeen slim op in met haar Beter Belegd-trainingen. Zij moest een paar jaar geleden helemaal opnieuw beginnen als alleenstaande moeder en raakte gefascineerd door sparen en beleggen.
"Als je een paar jaar geleden had gezegd dat ik mensen wegwijs zou maken in de wereld van beleggen, dan had ik je waarschijnlijk uitgelachen", zegt Anneke Heesbeen (31). Toch doet ze dat nu al bijna een jaar, naast haar baan als receptioniste en haar eigen massagestudio. De laatste tijd krijgt ze steeds meer aanvragen.
Beleggen is booming
Niet zo gek, want het aantal jonge beleggers stijgt al een paar jaar en dit jaar blijkt de beurs zelfs nog iets aantrekkelijker. Toen de koersen aan het begin van de coronacrisis flink daalden, steeg het aantal nieuwe beleggers. Beleggingsbanken als LYNX, DeGiro en BinckBank kregen te maken met een ‘enorme toestroom’ aan nieuwe klanten, bleek destijds uit rondgang van RTL Z.
Daaronder zijn veel zogenaamde doe-het-zelf-beleggers. Zij vergaren kennis online en daar spelen ondernemers en bloggers op in. Heesbeen is lang niet de enige die als ervaringsdeskundige kennis deelt over beleggen. Op social media als Instagram en TikTok zijn er steeds meer jongeren die uitleggen hoe zij beleggen in vastgoed en aandelen, sparen en schulden wegwerken. Er zijn nog lang niet zoveel zogenaamde ‘financefluencers’ als food- of beauty-bloggers, maar de laatste jaren zijn er steeds meer bij gekomen.

Geen advies
Met Beter Belegd neemt Heesbeen cursisten aan de hand die meer willen weten over beleggen. Ze benadrukt dat ze geen beleggingsadvies geeft. Dat mag ook niet en daar ziet de Autoriteit Financiële Markten streng op toe. "Ik laat zien hoe ik het zelf gedaan heb en wat het me brengt", zegt ze. "Ik geef mensen een kapstok. Niet iedereen heeft zin om boeken te lezen of websites af te struinen naar informatie. Ik vertel in een paar uur met een kop koffie over mijn ervaringen."
Iedereen kan het leren, is haar boodschap. Op de middelbare school was economie het eerste vak dat ze liet vallen. Toen ze een paar jaar geleden helemaal opnieuw moest beginnen, raakte ze geïnteresseerd in sparen en beleggen.

Schulden verzwegen
Heesbeen is van huis uit diëtist. "Ik had een tijdelijk contract dat ophield tijdens mijn zwangerschapsverlof", vertelt ze. Tijdens dat verlof ontdekte ze dat haar man financieel in de problemen zat.
"Toen ik thuis zat, zag ik ineens allerlei poststukken waaruit bleek dat hij gigantische schulden had gemaakt met zijn bedrijf", vertelt ze. "Dat hij dit verzweeg, was één van de redenen voor de onherstelbare breuk in onze relatie."
Geen spaargeld meer over
Heesbeen en haar ex-man waren onder huwelijkse voorwaarden getrouwd, waardoor de schulden die hij met zijn bedrijf heeft opgebouwd zijn schulden waren na de scheiding. "Los van het feit dat ik geen schuld had, was mijn eigen financiële situatie wel penibel", zegt ze. "Ik had geen baan en van mijn spaargeld was in de laatste fase van ons huwelijk niets meer over."

‘Nooit meer afhankelijk’
Ze moest helemaal opnieuw beginnen, vertelt ze. "Ik woonde bij mijn ouders op een kamertje en was dolblij dat ik bij een accountantskantoor aan de slag kon op het secretariaat. Zo kon ik langzaam weer een buffer opbouwen. Eén ding wist ik zeker: ik wil nooit meer financieel afhankelijk zijn."
Op dat kantoor hoorde ze meer over personal finance en beleggen. "Ik verdiepte me in alles wat met geld te maken had en maakte er een sport van om iedere maand meer over te houden. Ik vond beleggen enorm interessant, maar ook nog spannend, dus ik ben er veel over gaan lezen. Kranten, boeken en natuurlijk ook veel online."
‘Boost voor mijn zelfvertrouwen’
Uiteindelijk is ze voorzichtig begonnen met beleggen toen ze een paar tientjes over had. "Ik ben in het begin wel op m’n bek gegaan, bijvoorbeeld door aandelen te snel weer te verkopen. Maar de eerste keer dat ik 20 cent dividend verdiende, dat gaf een enorme kick. Het gaf mijn zelfvertrouwen een flinke boost na de moeilijke periode waar ik uit kwam."
Ze heeft inmiddels een portefeuille opgebouwd waar ze elke maand wat geld in stopt en zo spaart voor later. "Het was zo fijn geweest als er iemand geweest was die me had verteld dat het allemaal niet zo ingewikkeld is", vertelt Heesbeen.
"Er valt heel veel nieuws te lezen over beleggen, maar weinig over de basis. Wat is een aandeel, hoe kun je het kopen? Waar moet je aan denken voordat je gaat beleggen? Ik heb heel veel gelezen en podcasts geluisterd voordat ik wist waar ik moest beginnen."
Idee voor een bedrijf
Als ze erover vertelde, kreeg ze veel vragen van vrienden en kennissen. "Er zijn heel wat mensen die beleggen boeiend vinden, maar geen idee hebben waar ze moeten beginnen", zegt ze. "Ze vinden het vaak ook een beetje eng. Dat bracht mij op een idee voor een bedrijf."
Beter Belegd bestaat nu ongeveer een jaar en Heesbeen geeft gemiddeld een paar avonden per week trainingen. "De groep is heel divers", vertelt ze. "Iets meer jongeren, maar zeker ook ouderen die eens een avond van mij willen horen hoe ik het doe."
‘Bouw een veilige basis op’
De trainingen kosten 150 euro per één-op-één-sessie. Vooraf krijgen haar cursisten een vragenlijst. "Zodat ik weet waar ze staan en wat hun verwachtingen zijn. Wie bijvoorbeeld meer wil weten over cryptovaluta of risicovolle beleggingen, is geen match voor mij."
Heesbeens nummer één tip: zorg dat je eerst een veilige buffer opbouwt. "Ik weet als geen ander hoe belangrijk een goede basis is", vertelt ze. "Op de site van het Nibud kun je richtlijnen vinden voor bedragen. Pas als je een spaarpot hebt waar je comfortabel mee bent, kun je eens rustig aan en goed gespreid beginnen met beleggen."
Zelf belegt ze voor de langetermijn. "Volgens mij bereik je dan het meest met gespreid en passief beleggen. Ik heb een lange horizon, mijn einddoel is niet heel concreet. Misschien over twintig jaar met mijn gezin op wereldreis, dat zou mooi zijn."