Grootste tekort ooit

Studenten lopen studievertraging op door groot tekort aan stageplekken

29 augustus 2020 15:06 Aangepast: 02 september 2020 11:13
Er is een groot tekort aan stageplekken, zelfs in de zorg. Beeld © ANP

Door corona is er de afgelopen maanden een groot tekort ontstaan aan stageplekken, met name voor mbo’ers. Bedrijven willen uit voorzorg geen extra mensen op de werkvloer hebben, hebben het te druk om mensen op te leiden of er ligt simpelweg te weinig werk. Gevolg: studenten kunnen fikse studievertraging oplopen.

Zijn Facebookoproep moest door 3000 mensen gedeeld worden, voordat zich eindelijk een bedrijf meldde waar Robin Pijnenburg als stagiair aan de slag kon.

Hij studeert mechatronica, een studie waar ICT en mechanische techniek samenkomen. Het zijn twee werkgebieden waar al jaren wordt geroepen om extra handjes, maar door corona zijn er nu toch bedrijven die even geen stage aanbieden.

Bijna hele klas zonder stage

In de klas van Pijnenburg vonden minder studenten een stageplek dan normaal. Dat komt volgens Pijnenburg vooral doordat bij veel ICT-bedrijven nu thuisgewerkt wordt. Een stagiair opleiden wordt dan lastig. Ondertussen is het studiejaar al begonnen en dus lopen veel studenten vertraging op.

"Dat is heel frustrerend. Want je moet een stage hebben, want anders kunnen wij geen examen doen. En als je dan keer op keer nieuwe bedrijven belt, en je krijgt constant hetzelfde antwoord: we nemen geen stagiaires aan, dan is dat heel frustrerend", vertelt Pijnenburg.

21.000 stageplekken gezocht

De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) maakt zich zorgen over het grootste tekort ooit aan stageplekken.

De SBB telt nu een tekort van bijna 21.000 plekken. Vooral in en rond Amsterdam zijn er veel te weinig stageplekken. Dat komt met name door de klappen die de luchtvaartsector krijgt.

Met een campagne op onder meer radiozenders roept de SBB bedrijven op om toch stagiaires aan te blijven nemen. Het gaat dan niet alleen om plekken in de ICT.

Het grootste tekort dreigt voor mbo’ers die beveiliger of handhaver willen worden. En ook in de zorg en welzijn zijn er een paar duizend studenten die geen stage kunnen vinden.

Zorg heeft het druk met corona

Dat is best gek, zou je denken. Als er de afgelopen maanden ergens heel veel extra mensen nodig waren, was het wel in de zorg. Maar op stagiairs zitten ze nu blijkbaar niet te wachten. Dat komt door het personeelstekort in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

"Dan is er ook een tekort aan het begeleiden van stagiairs", legt Albert Zeggelaar uit. Hij is onderwijsdirecteur van ROC Nijmegen. "Uiteindelijk is de stage de verantwoordelijkheid van de school." En dus wordt er gezocht naar oplossingen.

Zo wordt er gekeken of docenten de rol van stagebegeleider kunnen overnemen. Maar het is niet gemakkelijk om in coronatijd een extra iemand toe te laten tot stageplekken. Sommige instellingen houden juist hun deuren gesloten uit angst voor besmettingen.

Personeelstekort in zorg loopt verder op

Om de studievertraging te beperken wordt de verplichte stageperiode in sommige gevallen uitgesteld. Studenten volgen daarvoor in de plaats nu al colleges die ze eigenlijk later dit jaar pas zouden krijgen.

"Het is heel zuur dat de deur dichtgaat voor stagiairs die we willen opleiden voor de zorg", vindt Zeggelaar. Er zijn meer handen aan het bed nodig, maar zonder stageplekken loopt het personeelstekort in de zorg alleen maar verder op.

Twee keer stageplek door de neus geboord

Vierdejaars student mbo verpleegkunde Maud Adriaans kan er ook over meepraten. Tot twee keer toe zag ze een buitenlandstage in de zorg niet doorgaan.

Zo zou ze in april naar de Filipijnen gaan, om daar te helpen in arme wijken. Maar de school durfde het niet aan en uiteindelijk ging de stageplek ook dicht. "Dat was een domper, maar gezondheid gaat voor", geeft ze toe.

Nu zit ze in hetzelfde schuitje. Adriaans zou komende week beginnen als stagiair op de kinderafdeling in een ziekenhuis in het Belgische Mechelen, maar ook dat gaat niet door. Mechelen ligt in de provincie Antwerpen en dat is op dit moment code oranje.

Ze baalt er enorm van, want ze heeft nog niet eerder stage gelopen in een ziekenhuis en wil na haar mbo dolgraag hbo verpleegkunde gaan doen. Een stageplek in een ander ziekenhuis wordt lastig, want de schaarse plekken zijn al verdeeld.

Bo Robbe Bo Robbe

Half jaar studievertraging

Wie al zeker studievertraging heeft opgelopen door het stagetekort is Bo Robbe. Ze wil beginnen met een zogenoemde BBL-opleiding pedagogisch medewerker. Een BBL-opleiding houdt in dat een student vier dagen per week betaald werk doet en één dag naar school gaat.

Maar door corona zijn er amper bedrijven die BBL'ers willen aannemen. "Ik ben al vanaf december aan het zoeken." Omdat ze nu geen plek heeft gevonden, kan ze pas in februari weer instromen. Ze is dus sowieso een half jaar later klaar. "In de tussentijd ga ik werken en op zoek naar stages."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van