Scheelt duizenden euro's

Makkelijker koopwoning starters door schrappen overdrachtsbelasting

27 augustus 2020 17:44 Aangepast: 27 augustus 2020 18:25
Beeld © ANP

In een poging de huizenmarkt vlot te trekken, schrapt het kabinet de overdrachtsbelasting voor jonge, eerste kopers van een woning. Dat bevestigen Haagse bronnen. Dat scheelt starters duizenden euro's.

Op dit moment moeten huizenkopers een overdrachtsbelasting van 2 procent over de waarde van de woning betalen. Voor kopers tussen 18 en 35 jaar die een eerste huis kopen, zou dat vervallen. Op een koophuis van 250.000 euro scheelt dat vijfduizend euro.

Afgetroefd

De maatregel moet het vooral makkelijker maken voor jongeren om een eerste woning te kopen. Afgelopen jaren was dat steeds moeilijker, als gevolg van de snel stijgende huizenprijzen. Bovendien werden veel potentiële jonge kopers afgetroefd door mensen die woningen als investering kochten.

Om het voordeel ten opzichte van dergelijke beleggende huizenkopers verder te vergroten, verhoogt het kabinet de overdrachtsbelasting voor hen juist. Voor kopers die meerdere woningen bezitten, wordt het tarief volgens bronnen opgetrokken van 2 naar 8 procent.

Dat zou mogelijk ook gelden voor mensen die een tweede huis willen kopen, of een huis voor hun kind.

Opbrengst 600 miljoen

Waar een jonge koper over een woning van 250.000 euro dus helemaal geen overdrachtsbelasting meer hoeft te betalen, moet een belegger juist 20.000 euro neertellen. Dat geeft de eerste een groot voordeel op de tweede in een biedingenstrijd.

Bovendien zou het kabinet volgens bronnen door de verhoging 600 miljoen euro verwachten op te halen. Daarmee zou het schrappen van belasting voor jonge kopers kunnen worden gefinancierd.

Vorig jaar waren er al plannen om de maatregel in te voeren. Uiteindelijk komt de invoering, die op Prinsjesdag officieel bekend wordt gemaakt, toch nog als een verrassing. Afgelopen zomer bleek nog uit een onderzoek door het ministerie van Financiën dat de maatregel te weinig zou opleveren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van