Woonlasten

Huizenkoper staat nauwelijks stil bij risico op werkloosheid

27 augustus 2020 15:02
Beeld © Getty

Huizenkopers houden vaak geen rekening met het risico dat zij werkloos worden. In sommige gevallen kan dat tot financiële problemen leiden. Nu door de coronacrisis meer mensen werkloos raken is het juist zaak daarbij stil te staan. 

Bijna de helft van de Nederlanders heeft bij het afsluiten van een hypotheek niet goed nagedacht over eventuele werkloosheid.

Zes op de tien huiseigenaren heeft geen goed beeld van de gevolgen van werkloosheid voor zijn of haar hypotheek. Dat blijkt uit een peiling onder meer dan 1000 Nederlanders met een eigen huis. 

Niet ter sprake

Het verliezen van werk en inkomen is bij ongeveer vier op de tien respondenten niet eens ter sprake is gekomen bij het gesprek met de hypotheekadviseur, blijkt uit het onderzoek dat Munt Hypotheken liet uitvoeren. Opvallend, want in principe zijn adviseurs verplicht om hun klanten op dergelijke risico's te wijzen. 

Risico onderschat

Directeur Ellen Hensbergen van Munt Hypotheken snapt waarom huizenkopers het risico onderschatten. "Een koopcontract teken je juist omdat je op dat moment zekerheid van inkomen hebt. Dat consumenten daarbij niet altijd zaken op touw zetten voor een gitzwart scenario zoals het verliezen van je baan is heel begrijpelijk", laat zij weten. 

Toch is het belangrijk om daar wel over na te denken. Zeker nu de contouren van de coronacrisis steeds duidelijker worden. "Er komt mogelijk een faillissementsgolf aan. Dat betekent dat meer mensen met werkloosheid te maken gaan krijgen", zegt ze. 

"Denk dus goed na over scenario's die wat minder rooskleurig zijn, zodat je er wel alles aan kan doen om op zo'n moment in je woning te kunnen blijven wonen. Voor adviseurs en klanten is het van belang om daar ruim bij stil te staan", aldus Hensbergen. 

Niet bovenaan de agenda

Financieel planner Ramón Wernsen herkent dat werkloosheid, maar ook arbeidsongeschiktheid en echtscheidingen niet bovenaan de agenda staan in hypotheekgesprekken.

"Terwijl dat statistisch veel vaker voorkomt dan overlijden, wat juist wel nagenoeg altijd besproken wordt bij het afsluiten van een hypotheek", vertelt hij. 

“Je moet je alleen verzekeren tegen risico’s die je niet zelf kunt dragen.”

Werkloosheid is lastiger te verzekeren dan overlijden, legt Wernsen uit. "Vaak kennen ze een lange wachttijd en keren ze pas uit als je ww-uitkering afloopt." Als je voor dat moment al een nieuwe baan hebt heb je voor niets premie betaald. 

Verzekering

Met zo’n werkloosheids-, of woonlastenverzekering weet je zeker dat je hypotheeklasten worden betaald, als je daar zelf moeite mee hebt, omdat je je werk en een groot deel van je inkomen bent verloren. Niet alleen bij werkloosheid, maar bijvoorbeeld ook als je arbeidsongeschikt raakt. 

Daarvoor betaal je dus wel maandelijks premie, denk aan enkele tientjes per maand. Niet veel huizenbezitters kiezen voor die optie. Volgens de peiling heeft 72 procent geen dergelijke verzekering afgesloten. Wie dat wel heeft kiest geregeld voor een beperkt deel van zijn of haar woonlasten, niet het volledige bedrag. 

"Je moet je alleen verzekeren tegen risico’s die je niet zelf kunt dragen", adviseert Wernsen. "Bedenk goed wat de kans is dat je je inkomen kunt blijven verdienen. Op basis daarvan nemen we dan een besluit over wat slim is om te doen."

Tijd nemen

Neem in elk geval de tijd om het over verschillende risico's te hebben, adviseert Ellen Hensbergen. Op de oververhitte huizenmarkt is vaak weinig tijd, maar ook dan is het verstandig om toch bij een aantal zaken stil te staan.

"Het zijn best fikse rapporten die worden opgemaakt voor een advies. Dat is voor een consument niet altijd heel begrijpelijk, dus is het juist de taak van de adviseur om de tijd te nemen en echt door te vragen naar of de klant of hij of zij op de hoogte is van wat er gebeurt als iemand werkloos raakt." 

Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en/of werkloosheid: doen of laten?

Of jij een zogeheten woonlastenverzekering nodig hebt bij arbeidsongeschiktheid hangt volgens de Consumentenbond af van de volgende zaken: 

  • Risico’s: Hoe groot is de kans dat je werkloos of arbeidsongeschikt raakt? Doe je veel extreme sporten, die gevaarlijk kunnen zijn? Ben je gezond, of zijn er genetische afwijkingen in je familie? 
  • Ander werk: Hoe snel zou je weer ergens anders een baan vinden? Of bestaat er een mogelijkheid om op een andere plek in de organisatie te kunnen werken als je niet meer in staat bent je ‘oude’ werk te doen? 
  • Financiën: Hoe sta je er financieel voor? Heb je veel of weinig spaargeld? Zou je meer kunnen sparen? Heeft je eventuele partner een goede baan?

Een extra dekking tegen werkloosheid wordt door de Consumentenbond afgeraden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van