Online testament

Kruidvat gaat strijd aan met HEMA met notarisdiensten

25 augustus 2020 19:04 Aangepast: 26 augustus 2020 13:38
Een Kruidvat-filiaal in Middelburg. Beeld © ANP

Wattenstaafjes, drop, deodorant en een samenlevingscontract. Met dit boodschappenlijstje kon je al naar de HEMA, maar nu ook naar het Kruidvat. De drogisterijketen biedt sinds gisteren eenvoudige notariële diensten aan, voor stunttarieven.

Een testament, een samenlevingscontract of beide: het zijn geen alledaagse zaken. En de meeste mensen die dit soort belangrijke afspraken op papier willen zetten, gaan hiervoor langs bij een notaris. Die werkt vanzelfsprekend niet voor niets, een testament of samenlevingscontract laten opstellen kost al snel honderden euro's. 

In 2013 ging warenhuisketen HEMA de strijd al aan met de notarissenbranche met een online dienst voor consumenten voor standaard samenlevingscontracten of testamenten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Naast rookworsten nu ook testamenten bij HEMA

'Te duur, niet aan gedacht'

Kruidvat volgt nu ook, het bedrijf denkt dat er genoeg vraag naar is onder consumenten, vertelt woordvoerder José Mes. "We horen dat veel Nederlanders zo'n belangrijke zaak niet hebben geregeld omdat het te duur is of omdat ze er niet aan hebben gedacht", zegt Mes. 

Of de stap een aanval is op HEMA, daar laat ze zich niet over uit. "Wat de concurrent doet, dat interesseert ons niet direct, we richten ons vooral op wat klanten doen", zegt zij.

De tarieven van Kruidvat ontlopen die van HEMA maar nauwelijks. Een samenlevingscontract bij Kruidvat kost 199 euro, bij HEMA 205. Een testament bij Kruidvat kost opnieuw 199 euro, bij HEMA 172,50 euro. Maar HEMA biedt deze alleen aan stellen aan, het is niet mogelijk om voor één persoon een testament op te laten maken.  

Voucher voor online platform

Het bedrijf heeft overigens niet ineens een legertje notarissen in dienst. Het verkoopt sinds gisteren vouchers voor Ligo, een online platform dat juridische diensten levert en in 2015 werd opgericht. 

Reactie KNB

De Koninklijke Notariële Beroepsvereniging (KNB) denkt dat de Kruidvat-akten prima zijn voor mensen in een standaard situatie. "Maar het is maar net de vraag of je dat via een digitale vragenlijst kunt bepalen", zegt voorzitter Nick van Buitenen. "Als je situatie niet standaard is, moet je uiteindelijk meer betalen. Daarnaast denk ik dat je maar weinig persoonlijke aandacht krijgt en het is maar de vraag of op deze manier alles wat een notaris moet weten over jouw situatie naar buiten komt."

"Wij verkopen een kaartje voor de notaris."

Kruidvat zelf bemiddelt dus alleen. "Wij verkopen een kaartje voor de notaris', legt Mes uit. In de FAQ schrijft het bedrijf over een actie die loopt tot en met 30 november en dat de vouchers te gebruiken zijn tot en met 31 december. Maar volgens Mes is geen sprake van een actie. Hoe lang vouchers geldig zijn, kon zij niet direct zeggen.

De keten krijgt per voucher een commissie, Mes wil niet zeggen hoe hoog die is: "Dat doen we ook niet met onze shampoo."

Jose Mes van Kruidvat Jose Mes van Kruidvat

Vragenlijst

Voordat geïnteresseerden de voucher moeten afrekenen, moeten zij een vragenlijst invullen. Op basis daarvan blijkt of er toch geen échte notaris aan te pas moet komen.

"Als je een complexere wens hebt, bijvoorbeeld omdat je een eigen zaak hebt of kinderen uit een eerder huwelijk, dan adviseren we om toch even naar een ander notariskantoor te gaan", vertelt Mes. "Dit is echt bedoeld voor de meest voorkomende situaties, zoals als je samen een huis gaat kopen of een eerste kindje verwacht."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van