Ga naar de inhoud
Corona-effect

Studentenverenigingen plotseling ongekend populair

Viering van Leidens Ontzet in 2019 bij Minerva. Beeld © ANP

Studentenverenigingen in het hele land mogen zich verheugen op een enorme groei van het aantal inschrijvingen. Het feit dat de introductietijd door de coronamaatregelen beperkt is, schrikt blijkbaar niet af. Maar de verenigingen kunnen de enorme stroom van nieuwe leden helemaal niet aan en moeten veel mensen teleurstellen.

Het Gronings Studentencorps Vindicat telde dit jaar 900 aanmeldingen. Voor 450 plaatsen. Het aantal aanmeldingen was ook bijna twee keer zo groot als vorig jaar.

Bij Albertus Magnus, de tweede grote studentenvereniging van Groningen was het aantal inschrijvingen met ruim 1100 nog groter. Meer dan de helft van de aspirant-leden moest daarom al voor de ontgroening worden teleurgesteld.

Kleine drama's

Hetzelfde beeld is te zien in Leiden, Rotterdam en vele andere studentensteden, zo blijkt uit een rondgang van RTL Z. Bij het Leids studentencorps Minerva schreven zich 1007 mensen in. "We hebben er met een loting 600 van kunnen aannemen", vertelt bestuurslid Juliët Tinebra.

"Normaal hebben we een maximum van 550 wat we vrijwel nooit halen. Maar nu hebben we dat maximum iets kunnen uitbreiden."

Toch heeft het niet kunnen voorkomen dat zich kleine drama’s hebben afgespeeld. "Ook mensen die zich er al heel lang op verheugden, zijn uitgeloot." Snel lid worden van een andere vereniging is er ook vaak niet meer bij, omdat daar ook de boel vol is.

'Ook mensen die zich er al heel lang op verheugden, zijn uitgeloot.'
Vier
Lees ook
Vier besmettingen bij Amsterdamse studentenvereniging, zeker 100 leden in quarantaine

Onzekerheid

Voor de zomervakantie was er juist veel onzekerheid bij studentenverenigingen. De mogelijkheden om je zichtbaar te maken tijdens de introductieweken waren voor de verenigingen online veel beperkter. In andere jaren waren er bijvoorbeeld open dagen die nu niet konden plaatsvinden. Ook konden veel grote evenementen, zoals feestweken niet doorgaan.

Bij Vindicat moest het lustrum dat voor deze zomer stond gepland, worden afgeblazen. Bij het Amsterdamse studentencorps  ACS weren begin augustus alle activiteiten stopgezet, nadat vier (aspirant) leden besmet leken. Zeker honderd leden gingen twee weken in quarantaine.  

Tijd voor gezelligheid

Tinebra verklaart de groei van het aantal aanmeldingen mede door de groei van het aantal studenten. "Er zijn extra studenten, omdat maar weinigen een tussenjaar gaan doen."

Daarnaast speelt ook de extra behoefte aan het snel maken van nieuwe vrienden mee. "Na de saaie periode van de afgelopen tijd zijn mensen nu op zoek naar georganiseerde gezelligheid."  Ook volgens Emma Visser, bestuurslid bij Albertus Magnus heeft de populariteit van het verenigingsleven met corona te maken: "ik snap heel goed dat mensen in tijden van crisis ergens bij willen horen. Als studentenverenigingen zorgen we ervoor dat de eenzaamheid onder studenten daalt."

Daarnaast speelt mee dat veel colleges op afstand worden gegeven en studenten daarmee andere manieren zoeken om contacten te leggen met medestudenten.

Een kamer

Volgens Yorick van de Heiden van de koepelorganisatie Landelijke Kamer van Verenigingen speelt ook het alsmaar stijgende tekort aan studentenkamers mee: "Een kamer vinden gaat gemakkelijker via een studentenvereniging. Je bouwt ook veel sneller een sociaal netwerk op."

De kennismakingstijd en ontgroening valt voor veel studentenverenigingen dit jaar grotendeels in het water. Bij Minerva waren volgens Tinebra wel aangepaste plannen bedacht, maar die gaan door het weer wat strengere overheidsbeleid ook niet door.

"We wilden de studenten in drie groepen opdelen en daarmee een programma afwerken. Het is jammer voor nieuwe leden die elkaar moeten leren kennen, maar ook voor degenen die dat allemaal hebben georganiseerd. We zien in september wel wat we nog kunnen doen."

'Hoe houden we jonge leden betrokken bij de vereniging als we ze zo weinig op de vereniging mogen zien?'

Ook bij Albertus gaan ontgroeningskampen en -avonden niet door. Visser: "we organiseren alleen informatieve bijeenkomsten zonder alcohol en tot 22 uur."

Al zal het door die beperkingen wel lastiger worden om de nieuwe leden echt onderdeel te maken van de vereniging. Visser: "De vraag voor de komende tijd wordt hoe houden we jonge leden betrokken bij de vereniging als we ze zo weinig op de vereniging mogen zien?"