Verplicht vanaf medio 2021

Vereniging Eigen Huis wil afwijken van Europese taxatieregels: 'Kost veel en levert niets op'

24 augustus 2020 09:24 Aangepast: 24 augustus 2020 15:00
Een fysieke taxatie is een stuk duurder dan een waarderapport op basis van een computermodel. Beeld © ANP

Huiseigenaren die een hypotheek willen afsluiten of wijzigen moeten vanaf volgend jaar verplicht een traditioneel taxatierapport laten maken. De Vereniging Eigen Huis wil dat De Nederlandse Bank een uitzondering maakt op het nieuwe Europese richtsnoer. "Het kost tijd en geld maar levert niets extra's op."

Wie vanaf juni 2021 een nieuwe hypotheek wil afsluiten, moet dan verplicht een traditioneel taxatierapport laten maken. Zo'n rapport kost 400 tot 500 euro, terwijl op dit moment een modeltaxatie van een paar tientjes vaak genoeg is. Een jaar later geldt dat ook voor huizenbezitters die hun lopende hypotheek willen wijzigen voor bijvoorbeeld een verbouwing.

'Vertraging en marktverstoring'

Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis (VEH): "Omdat je dit straks voor elke hypotheekwijziging, hoe klein die ook is, opnieuw moet laten doen, kan je dit naar verloop van jaren heel veel geld kosten. Maar aan die rapporten heb je niets en al die extra taxaties gaan tot vertragingen leiden."

Volgens de VEH is het nieuwe taxatierichtsnoer ook nog eens marktverstorend, omdat hij alleen geldt voor hypotheken bij banken. Verzekeraars mogen bijvoorbeeld wel modelmatige waardebepalingen blijven accepteren.

Daarom wil de VEH dat De Nederlandsche Bank (DNB) een uitzondering maakt op het nieuwe Europese taxatierichtsnoer. Daarvoor heeft DNB nog weinig tijd: de instantie moet uiterlijk woensdag aan de European Banking Authority (EBA) laten weten of DNB de richtlijn achterwege laat voor Nederlandse woningbezitters. Landen kunnen namelijk individueel afwijken, omdat het niet gaat om wetgeving.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Huis kopen? Dit zijn de verschillende soorten hypotheken

Kabinet voorstander van goedkoper alternatief

Het is onduidelijk of DNB een uitzondering wil maken. De Nederlandse toezichthouder laat het aan de EBA over om bekend te maken hoe de DNB straks omgaat om de door de EBA voorgestelde regels, zegt een de woordvoerder tegen RTL Z.

Volgens de VEH is de taxatieverplichting 'een disproportioneel zware maatregel voor de Nederlandse hypotheekmarkt'. Op dit moment is voor sommige hypotheekwijzigingen zelfs helemaal geen waardebepaling nodig, bijvoorbeeld als er voldoende overwaarde is waardoor de bank geen risico loopt.

Verder is vaak een modelmatige taxatie genoeg. Die kost zo'n dertig euro en is dus een stuk goedkoper dan de traditionele taxatie die straks verplicht is. En het is ook nog een goed alternatief, vindt ook minister Wouter Hoekstra van Financiën. Hij schreef eerder aan de Tweede Kamer dat het gebruik van modelmatig taxeren mogelijk moet blijven onder strikte regulering.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van