Ga naar de inhoud
Reizen voor gevorderden

Coronaproof op pad: shoppen en terras hoppen in Arnhem

Strand Zuid langs de Rijn in Arnhem. Beeld © Kita van Slooten

In Arnhem kun je alle kanten op. Urenlang winkelen in de binnenstad en het Modekwartier of wijn proeven in het Wijnmuseum. Wandelen op de Veluwe en in het enorme stadpark of eindeloos terras hoppen, van rooftopbar naar stadsstrand.

De Gelderse hoofdstad maakt na aankomst niet meteen een verpletterende indruk. Wie vanaf het station naar de binnenstad wandelt, komt eerst op de Korenmarkt, waar je op een vrijdag rond het middaguur een kanon kunt afschieten. De vele schreeuwerige feestcafés maken duidelijk dat het plein met enkele mooie, oude graanpakhuizen vooral in de avonduurtjes bevolkt wordt.

Ook in de Rijnstraat en de Vijzelstraat, aan het begin van het winkelgebied, gaat het hart nog niet sneller kloppen. Dat verandert in de leuke zijstraatjes, waar Arnhem begint te leven. Hier geen grote ketens, maar bijzondere winkels die de stad haar karakter geven.

In een oude kerk in de Weverstraat zit de stijlvolle kledingzaak Humanoid. Daar schuin tegenover vind je conceptstore Loft, in een voormalige school. Sieraden en kleding vind je vooraan in de winkel. Voor meubels en lampen loop je door naar achter, naar wat ooit de gymzaal was.

De 7 straatjes

Meer bijzondere boetiekjes, conceptstores en fijne horecaplekken zitten verspreid over de 7 straatjes. Lunch of eet een taartje bij Hemels, vind leuke cadeautjes bij Bos en Heij en drink een glas wijn op het terras van ZafVino.

Ondernemen
Lees ook:
Ondernemen in het Arnhemse Modekwartier: 'Alles hier wordt met liefde gemaakt'

Voor meer Arnhemse producten kun je naar het Modekwartier - een kwartier lopen vanaf het centrum - waar ruim zestig creatieve makers hun atelier aan een winkel verbonden hebben. Van kleding tot keramiek.

Naast mode ben je ook voor natuur in Arnhem aan het juiste adres. Zo'n tien kilometer buiten de stad begint De Hoge Veluwe, maar ook op loopafstand sta je zo in het groen. Park Sonsbeek is een van de grootste stadsparken van Nederland.

Dit jaar geen festivals en concerten in het heuvelachtige park. Wel kun je er wandelen door een gevarieerd landschap, langs de vijvers of door de steile tuin, en daarna neerploffen op het terras van Stadsvilla Sonsbeek.

Vakantiegevoel bij Strand Zuid

Een ander topterras is dat van Strand Zuid, het stadsstrand aan de Rijn dat dit jaar haar tweede seizoen beleeft. Op een warme zomerdag vieren Arnhemmers hier vakantie in eigen stad. Een hapje eten op het ruime terras of relaxen in een ligstoeltje op het strand, met een biertje van lokale brouwerij Durs in de hand.

Tijs Bergvoet, een van de initiatiefnemers, zag met zijn partners een kans liggen en heeft die gegrepen. "Zoiets als dit had Arnhem nog niet." En precies dat maakt het leuk om in Arnhem zo'n horecapaviljoen op te zetten en te runnen. "Je bent hier niet de zoveelste die wat organiseert."

Niet alleen voor hippe twintigers

Een ander verschil met grote steden als Amsterdam en Rotterdam is dat een stadsstrand als dit niet alleen bezocht wordt door hippe twintigers. Ze maken natuurlijk deel uit van het publiek, maar zitten op het strandje gemoedelijk naast een groepje oudere dames.

"Arnhem is geen studentenstad. Er trekken hier de laatste jaren juist veel dertigers en veertigers vanuit de Randstad naartoe", legt Bergervoet uit. Een andere reden voor het gemengde publiek is de nieuwsgierigheid van de Arnhemmers. "Laatst zat hier een hoogbejaard echtpaar onder de luifel een biertje te drinken", vertelt Bergervoet met een glimlach. "Ze hadden van ons gehoord en wilden eens komen kijken."

Strand Zuid is - met goed weer - geopend van 1 april tot 1 oktober. Naast lunchen, borrelen en dineren, kun je hier ook naar filmavonden en optredens.

Dat Arnhem een Wijnmuseum heeft, is bij veel mensen, zelfs Arnhemmers, onbekend. Van buiten valt er misschien nog niet veel te zien, maar wanneer je bij Wijnhuis Robbers & van den Hoogen binnen komt, stap je in een andere wereld.

Wijnkelder van 1 hectare

Onder de net vernieuwde wijnwinkel en bar is een wijnkelder van ruim een hectare groot. Hier liggen talloze flessen goede wijn, waar het familiebedrijf al sinds 1842 in handelt. De kelder wordt bezocht met klanten, waarmee in de 'schatkamer' de duurdere wijnen geproefd worden.

Bezoekers van het Wijnmuseum - alleen open op zaterdag - krijgen tijdens een rondleiding dit ook allemaal te zien. Naast een wat verouderde vaste tentoonstelling over de wijngeschiedenis en wijncultuur. Erg leuk is de collectie kurkentrekkers, maar het allerleukste is natuurlijk de wijnproeverij na afloop.

Verstopt in een zijstraat in de binnenstad zit restaurant Verheyden, een sfeervolle plek om te dineren. Bij warm weer staan er tafels in het straatje, maar de mooiste plek - ook in voor- en najaar - is de binnentuin, waar je eet onder de druivenranken. Je waant je in Zuid-Europa.

Goede pasta's en vriendelijke bediening maken deze stadsoase compleet. Vergeet niet de oesters vooraf, want daar staat Verheyden bekend om.

Nog meer terrassen

In het Modekwartier ga je naar Sugar Hill voor een puntje huisgemaakte taart. Kiezen is lastig, want het ziet er allemaal geweldig uit. 's Avonds kun je hier ook goed eten.

Op het Jansplein, in het prachtige oude postkantoor, zit 't Taphuys, dat een prima terras heeft. Hier tap je je eigen bier aan de tapwand, waar je momenteel kan kiezen uit vijftig verschillende bieren. Vooraf zet je geld op een kaart, waarna je betaalt voor de hoeveelheid die je tapt. De prijs staat per centiliter bij elke tap aangegeven.

Bij JANS', naast stadstheater Musis, is het zowel binnen als buiten goed toeven. Erg fijne lunchplek.

Op het dak van het gezellig ingerichte hotel Haarhuis werd deze zomer rooftopbar Blou geopend. Vooraf reserveren is nodig, want de plek is populair. De bediening laat wat te wensen over, maar het uitzicht en het spectaculaire toilet maken dat goed.

Voor dit artikel heeft onze redacteur Arnhem bezocht op uitnodiging van Visit Arnhem. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.