Ga naar de inhoud
Tussen wal en schip

'Veel huurders in de vrije sector zouden liever kopen'

Starters hebben het zwaar op de woningmarkt.

Te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar net te weinig om een hypotheek te krijgen. Mensen die als gevolg van deze spagaat een duur huis huren in de vrije sector, zouden liever een eigen huis kopen.

Het gaat om bijna 40 procent van de huurders in de vrije sector, blijkt uit een peiling van ABN Amro onder zo'n 500 huurders.

Zo'n 20 procent zou juist liever een woning huren in de sociale sector.

Te weinig betaalbare woningen

Dat veel mensen in een ongewenste situatie zitten, komt volgens de onderzoekers vooral doordat er te weinig sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen zijn.

Koopwoningen zijn niet alleen steeds duurder geworden, de eisen voor een hypotheek worden ook steeds strenger. Een 'huurverklaring' zou potentiële kopers moeten helpen een hypotheek te krijgen, maar in de praktijk maken nog maar weinig mensen van die mogelijkheid gebruik.

Aan de handrem

Ook komen minder mensen in aanmerking voor een sociale huurwoning omdat hun inkomen te hoog is. Daarnaast zijn er in die sector weinig woningen beschikbaar. En de wachtlijsten voor een sociale huurwoning worden waarschijnlijk alleen maar langer, omdat een miljardentekort dreigt voor woningcorporaties.

Door de hoge vraag van de afgelopen jaren zijn de huurprijzen in de vrije sector de pan uit gerezen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil die stijging een versnelling lager zetten door voor drie jaar een maximale stijging vast te leggen. De Partij van de Arbeid vindt dat niet genoeg, die wil aan de handrem trekken met een eigen wet. 

Minister
Lees ook:
Minister wil alsnog akkoord over matiging huurverhoging

Tevreden in de sociale sector

Huurders van sociale woningen zijn een stuk tevredener over hun woning dan huurders in de vrije sector, blijkt verder uit de peiling. Ongeveer twee derde van de huurders in de sociale sector heeft een voorkeur voor dit type woning.

Een kwart van hen zou liever een koopwoning hebben. De vrije sector is niet aantrekkelijk voor deze huurders; slechts 6 procent van de sociale huurders zou liever in de vrije sector wonen.

Deskundigen:
Lees ook:
Deskundigen: verruim sociale huursector in strijd tegen woningnood

ABN Amro vroeg huurders verder welke aspecten van wonen voor hen het belangrijkst zijn. Met stip op één staat de grootte van een woning. Verder blijken vooral de omgevingskenmerken van belang te zijn: geen of beperkte geluidsoverlast, type leefomgeving (stad, dorp of platteland) en of er groen is in de omgeving.

Minder belangrijk

Bereikbaarheid met de auto, parkeergelegenheid en typische kenmerken van de woning, zoals de keuken en de badkamer, zijn voor de ondervraagden van minder grote betekenis.

Wat zie je terug van corona op de huizenmarkt? 

Bedrijven, de arbeidsmarkt, de economie: allemaal zijn ze hard geraakt door de coronacrisis. Maar de huizenmarkt, die lijkt haast wel immuun te zijn voor de gevolgen van de pandemie. Er zijn vooralsnog maar weinig signalen dat huizenkopers voorzichtiger zijn geworden, zo blijkt uit de Huizenindex van RTL Z. We bespreken het met hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. Om 14:30 op televisie, en natuurlijk op onze website en app.

Huren in Amsterdam en Utrecht wordt nóg duurder

06:05