Vooral in Amsterdam

Randstad wordt krimpgebied door corona: inwonertal grote steden daalt

17 augustus 2020 15:02
Een drukke dag op de Scheveningse boulevard. Beeld © ANP

Na jaren van groei zijn de inwonertallen van de vijf grootste steden van ons land de afgelopen maanden afgenomen. Vooral in Amsterdam verlieten meer mensen de stad dan dat er kwamen wonen. 

Het inwoneraantal van Amsterdam groeide tot maart door naar ruim 874.000. Sindsdien slonk dat getal met zo’n 4000 in juli. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Ook in de andere vier grote steden Rotterdam, Den Haag en Eindhoven daalden de inwoneraantallen, al is de krimp niet zo fors als in Amsterdam. Opvallend, want de laatste jaren groeien de grote steden eigenlijk alleen maar.

“De aantrekkelijkheid van Amsterdam staat onder druk”, zegt onderzoeker Jeroen Slot van de gemeente Amsterdam in het Parool, dat als eerste over de dalende bevolkingsstatistiek in de hoofdstad schreef. 

Tuin

Grote steden met weinig ruimte om te wonen en recreëren worden minder populair, is zijn redenering. Dat blijkt ook uit een onderzoek van huizensite Funda, dat stelt dat een huis met een tuin gewilder wordt, in tijden van corona

Miniatuurvoorbeeld
Wensen

Meer groen en een groter huis: we willen anders wonen door corona

Bovendien zijn twee groepen die normaal gesproken voor groei zorgen voor een groot deel uitgeschakeld: jongeren en expats. 

Grote steden blijken vooral een grote aantrekkingskracht te hebben op jongeren, concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving. Dertigplussers neigen juist vaker naar wat kleinere gemeenten met hun jonge gezin. Dat is al jaren zo. 

Zwart zaad

Maar die jongeren zitten nu voor een deel op zwart zaad, omdat hun flexibele banen zijn geschrapt of op de tocht staan.

En wie minder inkomsten heeft verhuist niet zo makkelijk. Zeker niet naar een grote stad, waar de huur- en huizenprijzen wat hoger liggen. 

Miniatuurvoorbeeld
Kenniswerkers

Blijven of gaan? 'Expats beter ingeburgerd dan mensen denken'

Ook de aanwas van nieuwe expats is opgedroogd, nu grote bedrijven die veel met internationale kenniswerkers werken wat zuiniger zijn met het uitschrijven van vacatures. 

Toch is het nog te vroeg om te concluderen dat het einde in zicht is van de populariteit van grote steden. Als jongeren en expats hun weg naar de grote stad weer terugvinden zullen de grootste gemeenten waarschijnlijk ‘gewoon’ weer groeien.

Miniatuurvoorbeeld
Ka-ching

Te koop: 38 vierkante meter aan de Prinsengracht voor drie ton

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van