20 procent erbij

Roken flink duurder: grootste prijsstijging in 15 jaar tijd

11 augustus 2020 06:23 Aangepast: 11 augustus 2020 08:12
Beeld © ANP

Roken is het afgelopen jaar enorm veel duurder geworden. De prijs van een pakje shag of sigaretten ging met bijna 20 procent omhoog, meldt het CBS. De verklaring is simpel: de accijns is flink omhoog gegaan. 

Op 1 januari van dit jaar ging de accijns op een pakje sigaretten al met 14 cent omhoog. Afgelopen april kwam er nog eens een euro bij. Per 50 gram shag betaal je sinds 1 april 2,50 euro meer accijns dan een jaar geleden. Wat jij uiteindelijk betaalt voor jouw favoriete merk hangt af van de prijs die de fabrikant rekent.

Ontmoedigd

Accijns is een soort belasting, waarmee de overheid bepaalde ongezonde producten duurder maakt. Dat zou ervoor moeten zorgen dat het gebruik ervan wordt ontmoedigd. Zo heft de overheid bijvoorbeeld ook accijns op alcoholhoudende dranken. 

Wie wel blijft roken en drinken betaalt via accijns ook meer aan de gezamenlijke pot met geld, voor bijvoorbeeld de zorgkosten. Volgens het Trimbos Instituut is accijns een effectieve manier om roken te ontmoedigen

Een accijnsverhoging van 1,14 is ongekend. Niet eerder ging de accijns met zoveel geld omhoog. Het is daarmee ook de grootste procentuele prijsstijging in 15 jaar. 

Zakcentje

Voor de staatskas betekenen die verstokte rokers een aardig zakcentje. De afgelopen 20 jaar brachten rokers 1 miljard euro meer in het laatje. De overheidsinkomsten uit accijns op tabak stegen van 1,6 miljard euro in 2000 naar ruim 2,5 miljard euro in 2019. Van de prijs van een pakje shag of sigaretten gaat inmiddels driekwart naar de schatkist. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van