Ga naar de inhoud
'In de kou gezet'

Coronabonus voor managers ziekenhuis, niet voor zorgpersoneel

Ingang van het ziekenhuis in Zaandam. Beeld © ANP

Wel een 'coronabonus' voor de managers, maar niet voor de verplegers van het Zaans Medisch Centrum. Terwijl het juist de verplegers waren die maandenlang met gevaar voor eigen leven de coronapatiënten hebben behandeld. Het zorgt dan ook voor woede onder het verzorgend personeel.

De managers kregen een 'coronabonus', omdat ze vaker dan gebruikelijk moesten vergaderen, zo schrijft De Telegraaf. De Ondernemingsraad (OR) van het Zaans Medisch Centrum ontdekte per toeval dat er een coronabonus aan de managers was gegeven. De stoom kwam vervolgens bij verschillende leden 'uit de oren'.

Ziekenhuis wilde iedereen hetzelfde behandelen

De OR vindt dat als de managers recht hebben op een bonus, iedereen recht heeft op een bonus. "Hoe breek je het moreel van je personeel dat zich de afgelopen maanden kapot heeft gewerkt? Echt bizar", zegt een betrokkene tegen de krant. De OR ging in gesprek met de Raad van Bestuur, maar dat leverde niets op.

De managers, coördinatoren en teamhoofden kregen de bonus, omdat ze de extra gewerkte uren niet konden laten uitbetalen. Iets wat de rest van het personeel wel kan. Met de bonus wilde het ziekenhuis juist alle medewerkers hetzelfde behandelen.

Coronabonus
Lees ook:
Coronabonus AH niet naar vakkenvuller, wel naar de aandeelhouder

Verkeerd overgekomen

Vakbond CNV vindt het niet slim wat het ziekenhuis heeft gedaan. "Zeker als mensen doodmoe in de touwen hangen", zo zegt de voorzitter van CNV Zorg & Welzijn tegen de krant. "Gelukkig is er wel voor deze mensen geklapt, ook door de managers”" zegt een betrokkene.

Het ziekenhuis betreurt de ophef en snapt dat het 'gevoelsmatig anders overkomt'. Overigens heeft minister Hugo de Jonge voor al het zorgpersoneel, dus niet het stafpersoneel, een coronabonus van 1000 euro beloofd. Die is nog niet uitgekeerd.

Die bonus geldt niet voor personeel dat meer dan twee keer modaal verdiend (73.000 euro), is nu het plan. Ook artsen, tandartsen, fysiotherapeuten, psychologen en medisch specialisten zijn uitgesloten. De bonusregeling wordt deze zomer verder uitgewerkt.

Personeel
Lees ook:
Personeel coronazorg krijgt bonus van 1000 euro netto