Ga naar de inhoud
Huis kopen moeilijker

Bank vraagt coronaverklaring bij hypotheekaanvraag: 'Vast contract niet langer afdoende'

Een hypotheek krijgen wordt steeds lastiger, in coronatijd. Beeld © Getty Images

Wil je een huis kopen? Als je in een sector werkt die last heeft van de coronacrisis, is dat niet meer zo makkelijk. Alle geldverstrekkers laten voor een NHG-hypotheek een extra vragenlijst invullen en ING eist zelfs soms dat de werkgever een coronaverklaring ondertekent.

Ook als je een vast contract hebt, moet je bij de diverse banken als je een NHG-hypotheek wilt een coronavragenlijst invullen. "Verwacht u dat het inkomen het komende jaar negatief beïnvloed wordt door het coronavirus?", zo luidt de belangrijkste vraag op deze verklaring.

"En indien ja, komt dat dan door het wegvallen van overwerk, (gedeeltelijke) werkloosheid, het wegvallen van provisie of minder werkuren?", zo willen de geldverstrekkers onder meer weten.

ING

"Bij ING laten ze de werkgever deze vragenlijst invullen", zo stelt een woordvoerder van De Hypotheker over de verklaring die eigenlijk voor werknemers bedoeld is.  "ING vraagt informatie rechtstreeks bij de werkgever op. Dat doen ze niet standaard, maar wel in sommige gevallen. Daarin wijken ze af van andere grote banken", aldus Michiel Meijer, algemeen directeur van de Van Bruggen Adviesgroep.

Het gaat niet om beleid, stelt een woordvoerder van ING na vragen van RTL Z. "We hebben intern onderzoek gedaan en wij hebben geen aanwijzingen dat wat dit betreft ons beleid niet is gevolgd. Mochten er zich toch concrete individuele gevallen hebben voorgedaan, dan vernemen wij dat graag. Wij gaan in ieder geval met de Van Bruggen Adviesgroep en De Hypotheker in gesprek."

Gevolgen coronacrisis

"Je ziet dat in een aantal sectoren de broekriem wordt aangetrokken", merkt Michiel Meijer. "Voorheen kreeg je gewoon een hypotheek als je een contract voor onbepaalde tijd had. In de gedupeerde sectoren is dat niet langer afdoende. Je moet ook een inschatting van de gevolgen van de coronacrisis maken."

"De evenementensector, de culturele sector, toerisme en horeca. Dat zijn nu echt de plekken waar mensen het beginnen te merken. Het acceptatietraject gaat een stuk stroperiger. Het is niet zo dat die werknemers geen hypotheek meer kunnen krijgen. Maar vaak wil de bank alleen tegen een lager bedrag financieren."

Dat betekent dat de kopers meer eigen geld moeten inleggen voor hun droomhuis of naar een andere prijsklasse moeten kijken.

Coronaverklaring

Werknemers weten het niet altijd als er bezuinigingen op komst zijn. Niet iedere werkgever is namelijk even open over problemen. ING Bank gaat dan volgens diverse hypotheekadviseurs ook een stapje verder. Ze willen ook bij een vast contract dat de werkgever een verklaring of vragenlijst tekent, waarin personeelszaken verklaart dat het bedrijf niet van plan is om de werknemer te ontslaan.

Daarnaast belt Venn Hypotheken na afronding van het dossier ook de werkgever nog na, zo zegt een woordvoerder van De Hypotheker. Klopt het antwoord wat de werknemer op de vragenlijst heeft gezet en is het bedrijf niet van plan om te bezuinigen?

Het leidt soms tot vervelende situaties waarbij de aankoop van een huis onverwacht in gevaar komt omdat het bedrijf zelf nog niet aan het personeel had verteld dat er reorganisatieplannen zijn.

Huizenjacht
Lees ook:
Huizenjacht lastiger: banken stellen strengere eisen aan hypotheek

Afwijzingen

Volgens De Hypotheker lopen er weinig hypotheekaanvragen op de coronaverklaring of speciale vragenlijst stuk. Bij de Van Bruggen Adviesgroep merken ze wel de gevolgen.

Ongeveer 10 procent van de hypotheekaanvragen wordt momenteel in eerste instantie afgewezen, merkt Michiel Meijer. Normaal is dat 4 procent. "Er moeten dan meer zekerheden worden gesteld of er is meer eigen geld nodig." Uiteindelijk gaat ongeveer 3 procent definitief niet door, dat was 1,5 tot 2 procent.

Ook duurt het veel langer voordat een hypotheek rond is, terwijl werkgeversverklaringen juist korter (acht weken) geldig zijn.

Extra maatwerk

Het gaat wel om nog meer maatwerk dan normaal, merken ze bij De Hypotheker. "Bijvoorbeeld als een hypotheekaanvrager even tijdelijk minder salaris heeft door corona maar kan aantonen dat dit in de toekomst weer herstelt, kan een hypotheekaanvraag mogelijk toch doorgang vinden", aldus de woordvoerder. 

"Daarnaast kunnen veel potentiële huizenkopers zelf ook inschatten wat hun kansen zijn. Als je in een sector werkt die hard getroffen wordt door corona en je hebt minder inkomen, is het verstandig om de aankoop van een woning even uit te stellen", zegt zij. 

Huizenprijzen

Hoewel het moeilijker is om een hypotheek te krijgen, dalen de huizenprijzen nog niet. Ook worden woningen nog even snel verkocht. Meijer: "Er zit een behoorlijke prop in de markt. Het is schrikbarend hoe vaak nog boven de vraagprijs wordt geboden. In de grote steden gebeurt dat in de helft van de gevallen."

Het consumentenvertrouwen heeft volgens diverse onderzoeken een knauw gekregen, maar Van Bruggen Adviesgroep merkt dat niet in de hoeveelheid hypotheekaanvragen die binnenkomen.

"In januari en februari zaten we op 7600 aanvragen per week. Toen de lockdown inging steeg dat zelfs naar 11.000 per week en nu zitten we rond de 10.000. Het is dus gestegen. Mensen die er eerst niet tussenkwamen, wilden het misschien toch proberen in de hoop dat het coronavirus tot lagere prijzen zou leiden. Dat zijn ook deels de hypotheken die afketsen."

Ben jij nu bezig een hypotheek aan te vragen en loop je tegen deze extra coronaeisen aan? Dan komen we graag met je in contact! Je kunt dan mailen naar oproep@rtl.nl