Ga naar de inhoud
Kleine lettertjes

Grote verschillen tussen uitvaartverzekeraars: scheelt soms duizenden euro's

Een uitvaart afgelopen april in de Sint Janskathedraal in Den Bosch. Beeld © ANP

Aan sommige dingen wil je liever niet denken, zoals je uitvaart. Toch kan het zeker voor mensen met weinig eigen vermogen handig zijn om een uitvaartverzekering te hebben. Maar, waarschuwt vergelijkingssite Uitvaartverzekering.nl, de verschillen zijn groot. Twee verzekeringen zijn zelfs alleen interessant als je vroeg overlijdt.

Uitvaartverzekeringen zijn een beetje te vergelijken met zorgverzekeringen. Er is veel keuze, en de belangrijkste keuze is of je gaat voor een naturaverzekering of een kapitaalverzekering.

Verschil tussen natura- en kapitaalverzekering

Bij die eerste krijgen nabestaanden geen bedrag uitgekeerd, maar krijgen ze een pakket aan diensten van de uitvaartverzekeraar. Denk aan een grafkist, een rouwauto, rouwbrieven en een de begrafenis of crematie. Veel zaken worden door de verzekeraar uit handen genomen, maar wie wat meer keus of luxe wil, zal moeten bijbetalen.

Wie kiest voor een kapitaalverzekering, die in een bepaalde vorm ook wel naturasommenverzekering wordt genoemd, krijgt juist een vast, vooraf afgesproken bedrag uitgekeerd. Met dat geld kan dan zelf een uitvaart worden betaald.

Eigen keuzes kosten geld

Kapitaalverzekeringen zijn in de regel duurder, omdat het voor de verzekeraar om hogere bedragen gaat dan bij naturaverzekeringen.

Wie het beste van beide wil, kan kiezen voor een combinatieverzekering. Een basisuitvaart is dan verzekerd, maar de nabestaanden krijgen daar bovenop nog een bedrag om persoonlijke wensen mee te betalen. Combinatieverzekeringen komen vaak voor.

Hoe lang premie betalen?

Dan is er nog een tweede belangrijke keuze en dat is tot welke leeftijd je premie wil betalen. Kies je ervoor om je hele leven premie te betalen, dan is het maandbedrag lager. Kies je ervoor om enkel tot een bepaalde leeftijd, bijvoorbeeld 65 of 85, te betalen, dan is de premie in de regel hoger.

Ook zijn er verzekeraars die een vaste premieperiode hanteren, van bijvoorbeeld dertig jaar. Stel, je verzekert je op je dertigste, dan ben je op je zestigste klaar met betalen, maar wel de rest van je leven verzekerd. De premie ligt dan ook hoger.

Grote verschillen

Dat er prijsverschillen tussen de verschillende verzekeringstypes en looptijden zitten is logisch. Maar de vergelijkingssite zag dat er ook tussen de verschillende verzekeraars grote verschillen zitten.

Daarvoor werd gekeken naar een niet-rokende man van dertig jaar oud, die precies vijftig jaar na het afsluiten van zijn verzekering zou overlijden. Gekozen is om een bedrag van 8000 euro te verzekeren, volgens het Nibud ongeveer wat een gangbare uitvaart kost.

Afstand
Lees ook:
Afstand houden bij uitvaart: 'Een knuffel is zó moeilijk te onderdrukken'

DELA het goedkoopst

De goedkoopste verzekering is een combinatieverzekering van DELA, waar tot een leeftijd van 65 premie voor betaald moet worden. Dat komt neer op 35 jaar premie betalen. In totaal kost deze verzekering 4239 euro.

De combinatieverzekering van Lifetri, waar wordt gekozen om premie te betalen tot 85 jaar, kost daarentegen in totaal 6492 euro. Lifteri keert wel honderd euro meer uit bij overlijden.

Heeft verzekeren wel zin?

Twee naturasommenverzekeringen zijn zo duur, dat die eigenlijk alleen interessant zijn als je denkt dat je vroeg overlijdt. Zo betaal je bij verzekeraars EABN en DLE je hele leven lang premie.

Bij de vergelijking moet er dus vijftig jaar premie betaald worden. De totale kosten zijn respectievelijk 7837 euro en 7936 euro. Dat is bijna evenveel als de 8000 euro die de verzekeraars uitkeren. Iedere maand premie wegzetten op een spaarrekening had wellicht hetzelfde rendement opgeleverd.

Daartegen kost de naturasommenverzekering bij Yarden, als je kiest om te betalen tot je 65e, in totaal 5473 euro. Dat is een verschil van zo’n 2500 euro. Opvallend is dat de maandpremie bij Yarden ongeveer even hoog is als bij EABN en DLE, terwijl je daar dus veel eerder klaar bent met betalen.

Let op de kleine lettertjes

Toch moet je niet alleen naar de premies kijken als je een uitvaartverzekering afsluit. De voorwaarden zijn ook belangrijk. Wordt het verzekerde bedrag, de 8000 euro in dit geval, bijvoorbeeld geïndexeerd?

Over dertig jaar heb je misschien veel meer geld nodig om een uitvaart te bekostigen. En je wil niet onderverzekerd raken. Uiteraard moet de premie dan ook geïndexeerd worden.

Daarnaast kan het interessant zijn dat bij sommige verzekeringen de kinderen gratis zijn meeverzekerd.

Keuzes

Ook het aantal keuzemogelijkheden, bijvoorbeeld in grafkisten, die je hebt bij een natura- of combinatiepolis kan van belang zijn bij het kiezen van een uitvaartverzekering.

Gekeken naar de voorwaarden en flexibiliteit geeft de vergelijkingssite de combinatie—en kapitaalverzekering van Yarden het hoogste rapportcijfer, een 9. De kapitaalverzekering van DELA volgt met een 8,2. De naturaverzekering van Lifetri scoort met een 1,4 het slechtst wat betreft keuzevrijheid.