Ga naar de inhoud
Fraude VOG

Gesjoemel met verklaring die goed gedrag werknemer aantoont

Beeld © Getty Images

Werknemers leveren bij de baas regelmatig een vervalste Verklaring Omtrent Gedrag aan. Met name in de zorgsector zijn er valse verklaringen in omloop. Dat blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Argos.

Met de VOG, een verklaring over het strafrechtelijk verleden van een werknemer, toont die aan dat hij niets op zijn kerfstok heeft dat hem tot een risico kan maken voor zijn nieuwe baan. 

Mensen die met kinderen werken op bijvoorbeeld kinderopvang, scholen of zwembaden, moeten een VOG laten zien. Maar ook gevangenismedewerkers en zorgpersoneel hebben een verklaring nodig. Die kun je -tenzij je een strafblad hebt- eenvoudig voor een paar tientjes legaal aanvragen via de gemeente of via Justis, een dienst van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Strafblad

Zelfs bij een strafblad kun je een VOG krijgen, zolang je verleden geen negatieve invloed heeft op je toekomstige baan. Iemand die regelmatig veel te hard of dronken heeft gereden, kan misschien prima in het onderwijs gaan werken, maar beter niet gaan werken als taxichauffeur.

Justis kwam bij controles tussen 2015 en januari 2020 31 valse verklaringen tegen, blijkt uit onderzoek van Argos dat documenten opvroeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In de meeste gevallen is aangifte gedaan bij de politie.

31 gevallen is niet veel, maar Justis denkt dat er mogelijk meer valse VOG's in omloop zijn.

Vervalsing

"De door u bijgevoegde kopie van de VOG is inderdaad vervalst. Er is aan de heer (...) geen Verklaring Omtrent het Gedrag verleend, integendeel, eerdere aanvragen voor een VOG voor hem zijn afgewezen. Ik geef u in overweging aangifte te doen van deze vervalsing", zo schrijft de Justis bijvoorbeeld aan een instelling die twijfels heeft bij een werknemer en dus extra checkt of de verklaring van goed gedrag wel authentiek is.

Vooral in de gezondheidszorg wordt de hand gelicht met de verklaring, maar dat gebeurt ook in de kinderopvang, het gevangeniswezen en het onderwijs.

Een voorbeeld is een instelling uit Twente die zorg en begeleiding bood aan jongvolwassenen met een psychische of verstandelijke beperking. Deze stichting is in 2016 failliet verklaard, nadat de inspectie ernstige tekortkomingen had vastgesteld die een acuut risico vormden voor de patiëntveiligheid en de gezondheid van de cliënten. Uit de documenten die Argos in handen heeft, blijkt dat ook hier sprake was van ten minste één vervalste VOG.

Kopietje

Werkgevers nemen soms genoegen met een kopie of een gemaild pdf-document. Dan is controle op echtheidskenmerken niet mogelijk. Daarom zijn de ontdekte vervalsingen mogelijk maar een fractie van het totaal.

Sinds Justis in augustus waarschuwde dat er nepverklaringen rondgaan, is het aantal meldingen flink toegenomen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zegt instellingen regelmatig te vragen of zij de verplichte VOG van hun personeel goed controleren.

'Verklaring
Lees ook:
'Verklaring omtrent gedrag nodig in thuiszorg'
Dit is een artikel van