Ga naar de inhoud
Lokkertje

Bank verhoogt spaarrente naar 0,2 procent, hoogste van dit moment

De doorgaans drukke Steenweg in Utrecht op 5 april 2020, tijdens de coronacrisis. Beeld © ANP

Internetbank Openbank verhoogt vandaag de spaarrente naar 0,2 procent. Dat is op dit moment de hoogste rente op een spaarrekening. Ook Lloyds Bank geeft 0,2 procent rente op spaartegoeden. 

Openbank is sinds begin dit jaar actief in Nederland. De dochter van de Spaanse bank Santander bestormde de Nederlandse markt met een tijdelijk lokkertje van 2 procent spaarrente.

0,01 procent

Maar na een tijdje werd dat weer 'gewoon' 0,01 procent, net als bij veel andere banken in Nederland. 

Nieuwe
Openbank
Nieuwe bank belooft 2 procent spaarrente (voor even dan)

Nu komt Openbank dus opnieuw met een stuntje. "Met deze stap versterken we onze aanwezigheid op de Nederlandse markt", zegt marketingdirecteur Nicci de Haas van Openbank in Nederland. De rente geldt vanaf elk bedrag en je spaargeld is vrij opneembaar. 

Wie overweegt een (spaar)rekening te openen bij een buitenlandse bank doet er goed aan de voorwaarden te checken en te kijken hoe de bank ervoor staat. 

Icesave

Je geld onderbrengen bij een buitenlandse partij kan risico's opleveren. In 2008 kwamen veel Nederlandse spaarders met eurotekens in hun ogen van een koude kermis thuis, toen hun geld bij de IJslandse bank Icesave niet veilig bleek.

Die bank beloofde hoge rentes, maar kon de beloftes uiteindelijk niet waarmaken. Sindsdien is er veel veranderd. In Europa moeten banken zich aan strenge regels houden.

Tien
Check
Tien jaar na Icesave: is sparen in het buitenland veilig?

Het moederbedrijf van Openbank, Santander, valt onder het Spaanse depositogarantiestelsel. Dat betekent dat spaartegoeden tot 100.000 euro gegarandeerd zijn. Dat betekent dat je geldbedragen tot een ton terug zou krijgen, als de bank omvalt.