Genderongelijkheid

IMF: Werkende vrouwen zwaarder getroffen door coronacrisis dan mannen

21 juli 2020 18:29 Aangepast: 21 juli 2020 18:45
Beeld © Getty Images

Door de coronacrisis dreigt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de wereld verder op te lopen. Vrouwen zijn namelijk vaker de dupe bij economische tegenslag. Ze werken in kwetsbaarder sectoren zoals toerisme, horeca en detailhandel. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

"De verschillen in mannen en vrouwen nemen weer toe", constateren vier vrouwelijke IMF-onderzoekers onder wie Kristalina Georgieva, baas van het Internationaal Monetair Fonds.

De overheid moet ingrijpen, adviseren ze in een blog. Er is goed doordacht beleid nodig. Zo zouden kwetsbare groepen meer inkomenssteun moeten krijgen en moeten kleine bedrijven en zelfstandigen meer steun krijgen. "Wat goed is voor vrouwen, is uiteindelijk goed voor het aanpakken van inkomensongelijkheid, economische groei en veerkracht."

Oplopende werkloosheid

Vrouwen werken vaker dan mannen in sectoren waarbij face to facecontact nodig is, met bijvoorbeeld klanten. Door de lockdown en het coronavirus worden die sectoren het hardst getroffen. Thuiswerken kan niet bij deze banen.

"In de Verenigde Staten was de werkloosheid onder vrouwen tussen april en juni 2020 twee procentpunten hoger dan bij mannen. In de VS kan ongeveer 54 procent van de vrouwen in sociale sectoren niet telewerken. In Brazilië is dat 67 procent. In landen met lage inkomens kan hoogstens slechts ongeveer 12 procent van de bevolking op afstand werken."

Werkloosheid

In ontwikkelingslanden worden meisjes nu van school gehaald om te gaan werken, zodat ze het magere gezinsinkomen op kunnen krikken.

Ook kaarten de onderzoekers aan dat vrouwen in ontwikkelingslanden vaker in informele sectoren werken. De lonen waren daar sowieso al lager.

Armoede

"Deze vrouwen hebben nu moeite om rond te komen. In Colombia is de armoede onder vrouwen met 3,3 procent toegenomen. De VN schat dat de pandemie het aantal mensen dat in armoede in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied leeft met 15,9 miljoen zal verhogen, waardoor het totale aantal mensen dat in armoede leeft op 214 miljoen komt, waaronder veel vrouwen en meisjes."

Er is wel een lichtpunt. Nu landen langzaam uit de lockdown gaan, gaan ook vrouwen weer meer aan het werk. Het gaat onder meer om moeders die tijdelijk thuisonderwijs aan hun kinderen gaven. 

Maar nog altijd blijven ze vaker thuis zitten dan mannen. "Op de Canadese arbeidsmarkt gaat het in mei bij vrouwen om een stijging van 1,1 procent en bij mannen is dat 2,4 procent. Dat komt doordat er nog steeds problemen met de kinderopvang zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van