Reizen voor gevorderden

Coronaproof op reis: ontdek nieuwe gebieden in Rotterdam

25 juli 2020 08:01 Aangepast: 06 mei 2021 14:57
Hotel New York op de Kop van Zuid. Beeld © Kita van Slooten

Een kunstroute langs de oude fruithavens of via de Hoerenloper wandelen naar het hippe Katendrecht. Rotterdam wil bezoekers deze zomer alle hoeken van de stad laten zien. Want juist daar valt nog veel te ontdekken én is genoeg ruimte.

Steden zien bezoekers graag terugkeren, maar het moet wel veilig kunnen. Dus niet alle dagjesmensen in dezelfde winkelstraat en niet alle toeristen massaal bij de grote trekpleisters.

In Rotterdam hebben ze daarom de zomercampagne GA GEWOON ZELF gelanceerd, die bezoekers uitnodigt zich te spreiden over de stad.

Plattegrond

Dat kan aan de hand van een plattegrond, die zowel digitaal als in een papieren versie beschikbaar is. Daarop zijn vijf gebieden van de stad uitgelicht. Van het rauwe Merwe-Vierhavens (M4H) tot het gezellige ZoHo en Zwaanhals.

Met OV-fiets door de stad. Met OV-fiets door de stad.

Het is een win-win situatie: als bezoeker ontdek je toffe nieuwe plekken en kun je met een grote boog om de Koopgoot heen. En de stad blijft veilig doordat niet iedereen op een kluitje in de binnenstad rondloopt.

Kubuswoning en Markthal

Op de kaart staan zowel highlights als onontdekte plekken en bijzondere ervaringen getipt. In het MaHo en Hoogkwartier heb je bijvoorbeeld klassiekers, zoals de Markthal en de Kubuswoningen. Maar je vind er ook tal van leuke barretjes en terrassen.

Wie iets unieks wil doen, kan aan de Wijnhaven een varende hot tub huren. In de houtgestookte HotTug dobber je dan met je eigen huishouden ontspannen door de Leuvehaven en de Oude Haven.

Streetart in het Merwe Vierhavens gebied. Streetart in het Merwe Vierhavens gebied.

Historisch stadsdeel

Van de vijf uitgelichte gebieden zijn M4H en het historische Delfshaven de meest verrassende. Je kunt hier met de metro komen en dan te voet op ontdekkingstocht gaan.

Of je gaat met een (huur)fiets op pad. Vanaf Centraal Station sta je in amper een kwartier in Delfshaven, een van de weinige stadsdelen die het bombardement op Rotterdam in 1940 heeft doorstaan.

Hier zijn mooie grachtenpanden en knusse terrasjes te vinden, zoals dat van Stadsbrouwerij De Pelgrim.

Rauw rafelrandje

Op een steenworp afstand ligt het Dakpark. Een lange groene strook waar veel buurtbewoners picknicken en verjaardagen vieren. Vanuit het park ga je het M4H gebied in, het rauwe rafelrandje van Rotterdam.

Ooit was het één van de grootste fruithavens ter wereld, nu vind je er streetart, een drijvende boerderij en de hippe zandbar van 'culturele vrijstaat' Weelde.

Wellness Skull, bij de opgang naar Dakpark. Wellness Skull, bij de opgang naar Dakpark.

Beeldenroute Atelier van Lieshout

Atelier van Lieshout, opgericht door kunstenaar Joep van Lieshout, is al sinds de jaren tachtig gevestigd in het M4H-gebied. Talrijke beelden zijn hier tot leven gewekt. Drieëndertig daarvan staan nu verspreid langs de haven, in de voedseltuin en op het Dakpark.

Met de beeldenroute Let's Get Physical wil Van Lieshout mensen aanmoedigen eropuit te gaan en zich door kunst te laten inspireren.

Drempel naar museum

In deze tijden van corona ligt de drempel om naar een museum te gaan voor velen nog hoog. Daarnaast zijn er genoeg mensen die daar sowieso niet snel zullen binnenstappen, ook los van corona.

Juist die mensen hoopt Van Lieshout te bereiken. "Ik wil kunst toegankelijk maken. Er begrip voor kweken. Misschien vinden mensen het mooi, misschien ook niet. Je mag er wat van vinden en je erdoor laten inspireren", vertelt de kunstenaar.

Van ArschBar naar Wellness Skull

De route begint bij het atelier waar BarRectum de aandacht trekt: een darmgestel, waar je ook in kunt en zo door de anus naar buiten kijkt.

De wandeling is vijf kilometer lang en laat je het hele gebied zien. Zo staan er beelden op het Dakpark en ligt voor het terras van Weelde een reusachtige donkerblauwe zaadcel.

Schedel met sauna

Ook niet te missen is de Wellness Skull, een grote schedel waarin Van Lieshout een bad en een sauna heeft gebouwd. Een ode aan de complexiteit van het menselijk lichaam en een commentaar op onze obsessie met er goed uitzien.

Bij alle beelden staat een bord met een korte, maar heldere uitleg over wat het kunstwerk symboliseert.

Het terras van Fenix Food Factory op Katendrecht. Het terras van Fenix Food Factory op Katendrecht.

Kop van Zuid

Door naar Kop van Zuid en Katendrecht, het voormalige havengebied dat tegenwoordig met al haar hoogbouw de skyline van Rotterdam domineert.

Op de plek waar landverhuizers eind negentiende en begin twintigste eeuw klaar stonden om met de boot naar Amerika te gaan, kun je nu - op het veldje voor Hotel New York - vanuit een ligbedje over het water turen.

Architectuurwandeling

Wie meer wil weten over de wolkenkrabbers die het hotel omringen, kan meedoen met de architectuurwandeling, waar je ook verteld wordt wat er in de toekomst staat te gebeuren.

De tour begint op de Wilhelminapier bij De Rotterdam van Rem Koolhaas, waarna er richting Katendrecht wordt gelopen. Nu staan er flitsende nieuwe torens en zijn de oude pakhuizen mooi opgeknapt, maar dit stukje Rotterdam lag er begin jaren negentig nog verwaarloosd bij.

Een Kaapse Emmer op Katendrecht. Een Kaapse Emmer op Katendrecht.

Kaapse emmer met uitzicht

De herontwikkeling van de pier, die halverwege de jaren negentig van start ging, heeft er ook voor gezorgd dat de wijk Katendrecht in een nieuw daglicht kwam te staan.

Zeker na de komst van de Rijnhavenbrug, die de stadsdelen met elkaar verbindt. Omdat Katendrecht vroeger de rosse buurt van de stad was, wordt de brug door Rotterdammers liefkozend ook wel de Hoerenloper genoemd.

Fenix Food Factory

Het is de korte wandeling zeker waard, want hier strijk je neer op het terras van de vernieuwde Fenix Food Factory. Meer gelikt en daardoor minder charmant dan de oorspronkelijke locatie. Maar een fijne plek met een geweldig uitzicht.

Zeker met een heuse Kaapse emmer voor je neus. Zo noemen ze bij Kaapse Brouwers hun glazen, waarin ze een van de twintig bijzondere bieren op de tap voor je schenken.

Het terras van Parqiet in het Park. Het terras van Parqiet in het Park.

Ruimte en groen

Voor wie liever meer ruimte en meer groen wil, is Museumpark en het Park de uitgelezen plek. Het park met de simpele, maar doeltreffende naam 'het Park' ligt pal naast de Euromast en is een mooi gebied om in te wandelen.

Lunchen kan er ook uitstekend. Voor een klassieke gehaktbal ga je naar De Ballentent. Voor een plek waar je met je voeten in het gras een broodje of borrel kan doen ga je naar Parqiet.

The Beatles

Het Museumpark is een plek waar je cultuur kunt snuiven. De Kunsthal heeft tot januari 2021 de tentoonstelling Black Album/White Cube. Waar zowel indringende als grappige kunstwerken te zien zijn over muziek.

Hoogtepunt is de installatie 'We Buy White Albums' met 2600 gebruikte exemplaren van het 'White Album' van The Beatles.

Depot Boijmans van Beuningen. Depot Boijmans van Beuningen.

Boijmans drive-thru museum

Aan de andere kant van het Museumpark is het Depot Boijmans Van Beuningen. Letterlijk en figuurlijk niet te missen: het bijzondere gebouw, met 75 berken op het dak, gaat volgend jaar open, maar is nu al een aanwinst voor Rotterdam.

Tip: Boijmans van Beuningen is dicht vanwege een verbouwing, maar van 1 - 23 augustus is er het Boijmans Ahoy drive-thru museum. Ruim veertig werken uit de collectie worden tentoongesteld in Ahoy. Een beperkt aantal bezoekers kan er in elektrische auto doorheen rijden. Coronaproof én innovatief.

Voor dit artikel heeft onze redacteur Rotterdam bezocht op uitnodiging van Rotterdam Partners. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van