Vanaf 10 augustus

Straks betaal je nog 'maar' 10 procent rente als je online koopt

20 juli 2020 15:28 Aangepast: 17 november 2020 14:48
Vanaf 10 augustus is de maximale rente voor koop op afbetaling lager. Beeld © Getty

Als je online iets op afbetaling koopt, dan kan een webwinkel nu nog 14 procent rente over dat bedrag rekenen. In verband met het coronavirus wordt dat tijdelijk verlaagd tot 10 procent. Mogelijk is de verlaging blijvend.

Aanbieders die aan consumenten verkopen mogen daar een bepaalde rente voor rekenen. Dat is nu nog 14 procent, maar dat wordt per 10 augustus verlaagd tot 10 procent.

De wetszijziging die minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) voorstelt om dit tijdelijk mogelijk te maken is vandaag gepubliceerd in het Staatsblad, zodat deze straks ook echt kan ingaan.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Webshops verdienen bakken met geld aan kredietverlening

Corona

In vergelijking met de officiële rente was de rente voor kopen op krediet al hoog, zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de hypotheekrente. Met het oog op de gevolgen van het coronavirus is daarom besloten de rente voor kopen op afbetaling tijdelijk te verlagen.

Huishoudens met een laag inkomen worden in de coronatijd namelijk extra hard geraakt als ze vanwege hun financiële situatie bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine moeten hebben. Als ze daar geen geld voor hebben, zodat ze wel móeten lenen, zijn ze ook veel geld kwijt aan rente.

Advies Nibud

De lagere rente geldt straks overigens alleen voor nieuwe leningen. Voor bestaande leningen blijft de maximumrente wel op 14 procent staan. 

Bij de verlaging van de maximale rente heeft minister Hoekstra budgetvoorlichter Nibud om advies gevraagd.

Tijdelijk

De verlaging eindigt op 1 maart volgend jaar. De maatregel kan daarna met zes maanden worden verlengd. Er wordt ook bekeken of het mogelijk is om de verlaging van de rente voor kopen op krediet structureel te verlagen.

Nog dit jaar zal de Tweede Kamer daarover worden geïnformeerd, verwacht Hayat Eltalhaui, woordvoerder van het ministerie van Financiën. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Google verbiedt leen-apps met woekerrentes

Dilemma

Daarbij zit het ministerie met het dilemma dat de rente aan de ene kant niet te hoog moet zijn, voor consumentent die geen potje hebben voor spullen die ze echt nodig hebben. 

Aan de andere kant, als de rente te laag is, dan wordt lenen wel heel goedkoop en worden mensen misschien te veel in de verleiding gebracht om op afbetaling te kopen, aldus een woordvoerder. "Je wilt mensen helpen en ze niet dieper in de schulden brengen", legt Eltalhaui uit. 

Wettelijke rente plus opslag

De rente die webwinkels mogen rekenen bestaat uit de wettelijke rente, die nu 2 procent is, plus een opslag. Die opslag wordt verlaagd, van 12 naar 8 procent. 

Veertien jaar geleden was de maximum rente voor kopen op afbetaling nóg veel hoger. De opslag was toen zelfs 17 procent.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van