Consumentenonderzoek

Particuliere belegger beter af bij specialist dan bij grootbank

20 juli 2020 05:45 Aangepast: 20 juli 2020 17:19
De kosten voor particuliere beleggers dalen al jaren door concurrentie van nieuwkomers op de markt. Beeld © ANP

Particulieren die vanaf hun zolderkamertje willen beleggen, kunnen dat beter doen bij gespecialiseerde brokers zoals Mexem, Lynx, Binckbank en De Giro dan bij grootbanken zoals ING, ABN Amro en Rabobank.

Dat is de conclusie uit een jaarlijks onderzoek uitgevoerd door beleggingsplatform beleggen.com.

De onderzoekers vergeleken de brokers op vijf verschillende criteria: prijs per order, handelsmogelijkheden, gebruiksvriendelijkheid, beleggingsinformatie en klantenservice.

Het beste uit de test komt nieuwkomer Mexem, dat een rapportcijfer van 9 scoort. De broker uit Cyprus is sinds 2018 actief op de Nederlandse markt en scoort op alle onderdelen goed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst beleggen? Dit zijn de tips voor beginners

Luizen in de pels

Nummer twee en drie zijn de Nederlandse brokers Lynx en Binckbank, met respectievelijk een 8 en een 6,6. Lynx blinkt uit in klantenservice, maar zit in de middenmoot qua kosten.

Binck is het best in het verstrekken van beleggersinformatie aan zijn klanten, maar de onderzoekers laken de prijzen bij de broker. "Binckbank, ooit luis in de pels van de grootbanken, scoort op prijs een opvallende onvoldoende en neemt steeds meer het gedrag van diezelfde grootbanken over."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom je aandelen koopt via een broker

Grootbanken onderaan

Dat laatste bedoelen ze niet als compliment. "De grootbanken blijven net als voorgaande jaren onvoldoendes scoren", schrijven de rapporteurs.

ABN Amro krijgt met een 2 veruit het slechtste cijfer op het gebied van klantenservice en de gebruiksvriendelijkheid van ING geven de rapporteurs ook een 2. Op de eindlijst bungelen Rabobank (5,5), ING (5,2) en ABN Amro (4,4) onderaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Starten met beleggen? Zoek de juiste rekening

'Goedkoper niet altijd beter'

Doordat de nieuwe brokers vaak concurreren op prijs, dalen de kosten voor particuliere beleggers al jaren. "Het brokerlandschap is sterk veranderd door de toetreding van nieuwe partijen zoals Mexem", zegt Harm van Wijk, oprichter van beleggen.com.

Die dalende prijs is goed nieuws, zou je denken. Maar van Dijk waarschuwt. "Goedkoper is lang niet altijd beter." Volgens hem kiezen particuliere beleggers hun broker te vaak louter op basis van de laagste prijs van een order, terwijl andere criteria ook belangrijk zijn.

"Doe eerst je huiswerk, kijk naar de klantervaringen, ga na wie succesvol beleggen en kijk af", is zijn tip aan beleggers. "Want alles wat je niet hoeft te betalen, heb je als eerste verdiend"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van