Ga naar de inhoud
Elektrisch rijden

Gratis een gloednieuwe elektrische Renault? Het kan in Duitsland

De Renault Zoe rijdt volledig elektrisch. Beeld © Bright

Duitsland heeft de subsidiekraan voor elektrische auto's zo ver opengedraaid, dat het inmiddels mogelijk is om gratis een nieuwe Renault Zoe te rijden. Het maandelijkse leasebedrag komt overeen met de subsidie die aangevraagd kan worden. Een dealer adverteert dan ook met gratis auto's en het loopt storm.

Waar in Nederland de subsidiepot voor nieuwe elektrische auto's alweer leeg is, geeft de Duitse overheid zo veel subsidie dat een Renault Zoe gratis kan worden geleast. De subsidie bedraagt er 6100 euro. Je kunt die regeling als Nederlander echter niet gebruiken, ook niet als je over de grens koopt.

Niet te mooi om waar te zijn

Dat is toevallig net zo veel als het kost om het basismodel twee jaar zakelijk te leasen. Enig minpunt: voor dat bedrag mag je jaarlijks maar 10.000 kilometer rijden. De huur van de accu zit dan wel weer bij de prijs inbegrepen. De verzekering niet. Die kost 29 euro per maand.

Een gratis elektrische auto klinkt natuurlijk bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het echt zo, vertelt autoverkoper Wolfgang Huber van Autohaus König, de dealer die adverteert met de gratis auto's.

Dat het leasebedrag zo laag is dat het overeenkomt met de subsidie komt doordat er geen belasting geheven wordt, legt Huber uit aan RTL Nieuws. Zakelijke rijders moeten daardoor gestimuleerd worden om een elektrische auto te kiezen. De aanbieding geldt niet voor particulieren.

Toch loopt het storm. Huber en zijn collega's hebben inmiddels zo'n driehonderd leasecontracten afgesloten. De animo is vele malen groter, maar het personeel kan het amper bijbenen.

Hier kost het je veel meer

Ook in Nederland is het sinds vorige maand een stuk interessanter om een elektrische auto te kopen. Zo gaf de overheid aan particulieren 4000 euro subsidie op een nieuwe elektrische auto. Renault doet daar nog eens 4000 euro bovenop. Omdat de subsidiepot van de overheid leeg is, moet je nu wachten tot 1 januari.

Met beide subsidies kost een nieuwe Renault Zoe minimaal 25.590 euro. Wil je privé leasen, dan ben je inclusief subsidie maandelijks 326 euro kwijt. Een ander groot verschil met de Duitse aanbieding is dat de leaseperiode hier vijf jaar duurt.

Dat de leasebedragen hoger liggen komt omdat auto's in Nederland een stuk duurder zijn. Wel geeft de fiscus belastingvoordeel aan mensen die een elektrische auto zakelijk leasen. De bijtelling voor privégebruik ligt een stuk lager dan bij benzine- en dieselauto's.

Nissan
Lees ook:
Nissan presenteert nieuwe elektrische SUV: Ariya

Smart of Volkswagen

Ook andere elektrische auto’s zijn zeer goedkoop te leasen in Duitsland. Zo kost het private leasen van een elektrische Smart of Volkswagen Up maar 39 euro. De Smart kost via zakelijke lease zelfs maar 9,90 euro.

De wachttijden voor deze auto's zijn wel flink opgelopen, zegt woordvoerder Rainer Westdoerp van leasemaatschappij Carfellows tegen Bloomberg. "Het zijn gouden tijden voor ons."

 

 

Volkswagen
Lees ook:
Volkswagen start 20 juli met verkoop Elektrische ID.3
Subsidiepot
Lees ook:
Subsidiepot nieuwe elektrische auto's is leeg voor 2020