Ga naar de inhoud
Vrees voor wanbetalers

Huizenjacht lastiger: banken stellen strengere eisen aan hypotheek

Beeld © ANP

Wie een huis wil kopen moet aan strengere eisen voldoen voor het krijgen van een hypotheek dan een paar maanden geleden. In het tweede kwartaal van 2020 hebben banken en geldverstrekkers hun criteria aangescherpt. Daarmee bereiden banken zich voor op de gevolgen van de coronacrisis, zegt De Nederlandsche Bank (DNB).

De coronacrisis veroorzaakt namelijk een economische recessie. Dat leidt tot faillissementen en werkloosheid. Banken zijn daarom voorzichtiger met het verstrekken van leningen. Zij willen meer garanties dat hun klant de lening ook echt kan terugbetalen. 

Omslag

DNB baseert zich op een internationale studie, die elke drie maanden gehouden wordt onder banken in de Eurozone. In die Bank Lending Survey is sprake van een omslag. Waar de laatste jaren banken juist soepeler werden met het verstrekken van hypotheken, is dat in het afgelopen kwartaal een stuk strenger geworden. 

Dat wil zeggen dat banken bijvoorbeeld striktere eisen stellen aan de hoogte van je inkomen en baanzekerheid. Of ze verhogen de rente op je lening. Ook het komende kwartaal verwachten banken strenger te zullen worden. 

Coronacrisis

De laatste maanden beleefden hypotheekverstrekkers drukke tijden. Het aantal hypotheekaanvragen ging hard omhoog. Ook dat had alles te maken met de coronacrisis.

Helft
Drukte
Helft meer hypotheekaanvragen, meer starters kopen een huis

De hypotheekrente stijgt namelijk, waardoor veel oversluiters het aantrekkelijk vinden om nu nog hun lening onder te brengen bij een andere geldverstrekker. Daardoor kunnen ze nog profiteren van de huidige lage rente. 

Afnemende vraag

Aan die drukte komt wel een einde, verwachten de banken. Zij denken dat de vraag zal binnenkort snel zal afnemen. 

Ook de eisen aan leningen voor bedrijven zijn aangescherpt, blijkt uit de Bank Lending Survey.