Reizen voor gevorderden

Coronaproof op reis: Duitse wijnen en dure auto's in Stuttgart

18 juli 2020 10:49
Grafkapel op de Württemberg, omring door wijngaarden. Beeld © Stuttgart-Marketing GmbH/Jürgen Pollak

Stuttgart staat bekend als industriestad, waar grote merken als Porsche, Mercedes-Benz en Bosch vandaan komen. Maar wat de Zuid-Duitse stad voor bezoekers bijzonder maakt zijn de vele wijngaarden die zelfs vanuit hartje centrum zichtbaar zijn. De omgeving van Stuttgart is een groene oase, bezaaid met pittoreske dorpjes vol vakwerkhuizen en terrasjes waar die Duitse wijn geproefd kan worden.

Baden-Württemburg, de deelstaat van Duitsland waar Stuttgart hoofdstad van is, noemt zichzelf de 'sunny side of Germany'. Het aantal zonne-uren is hier inderdaad gemiddeld hoger dan in de rest van het land en dit is - zeker in de zomermaanden - een regio waar voor veel Nederlanders nog een hoop te ontdekken valt.

Cement aanmaken met wijn

Stuttgart ligt in een 350 meter diep dal en de hellingen van de vallei worden nog altijd gebruikt voor wijnbouw. In de middeleeuwen was dit de belangrijkste bron van inkomsten voor de stad. Wijn was er in overvloed. Het werd zelfs gebruikt om cement mee aan te maken, op momenten dat water kostbaarder was dan het alcoholische druivensap.

Het plein Schlossplatz is een populaire ontmoetingsplek. Het plein Schlossplatz is een populaire ontmoetingsplek.

Pal in het centrum, naast het station van de stad en voor de lelijke, lange winkelstraat Königsstrasse, kun je al wijngaarden zien. Het is beschermde grond, die alleen voor dat doel gebruikt mag worden. Tot groot verdriet van projectontwikkelaars, die er maar wat graag huizen zouden bouwen, want Stuttgart is een van de duurste Duitse steden om in te wonen.

Cash en mondkapjes

Wie nu naar Duitsland afreist, moet twee dingen altijd op zak hebben: contact geld en een mondkapje. De Duitsers houden van cash en in veel winkels, cafés en soms zelfs hotels kun je nog steeds alleen contant afrekenen.

Mondkapjes moeten op veel plekken op: in het openbaar vervoer, in alle winkels, in musea, maar bijvoorbeeld ook als je vanaf een terras even een cafe binnenloopt om naar het toilet te gaan. De regels staan overal helder aangegeven en het went verbazingwekkend snel.

Een actueel overzicht van de Duitse coronamaatregelen vind je bij de ANWB.

Bier, pretzel en uitzicht vanaf Biergarten Karlshöhe. Bier, pretzel en uitzicht vanaf Biergarten Karlshöhe.

Stuttgart heeft een sterke economie en de inwoners van de regio staan bekend om hun liefde voor hard werken. Het is niet voor niks dat dit de bakermat is van grote bedrijven als Bosch, Mercedes-Benz en Porsche. In het logo van Porsche zit het stadswapen van Stuttgart verwerkt.

Politie in een Porsche

Dat is een van de vele weetjes die je rijker bent na een bezoek aan het Porsche Museum, dat weer gewoon geopend is voor bezoekers. Mondkapje wel verplicht. Het 5600 vierkanter meter grote museum ligt pal naast de Porsche fabriek en heeft meer dan 80 auto's tentoongesteld.

Racewagen 'Dicke Berta' in het Porsche Museum. Racewagen 'Dicke Berta' in het Porsche Museum.

Zoals de Porsche Carrera Coupé Polizei, die in 1996 aan de lokale snelwegpolitie cadeau werd gedaan en die zijn dienstleven vooral op de linkerbaan heeft doorgebracht. Ook leuk: de Porsche 917/20 racewagen uit 1971 met een opvallend brede carrosserie.

De wagen, die meedeed aan de 24 uur van Le Mans, zag eruit als een vet varken, werd gezegd. En dat had tot gevolg dat 'Dicke Berta' roze werd geschilderd en de onderdelen van een varken op haar getekend kreeg.

Wijngaard in Rotenberg, een stadsdeel van Stuttgart. Wijngaard in Rotenberg, een stadsdeel van Stuttgart.

Wijnwandeling

Wie niks om flitsende auto's geeft, maar liever de natuur in duikt: opties genoeg in en om Stuttgart. Een enorme aanrader is de wijnwandeling van station Obertürkheim naar station Untertürkheim. De route gaat langs hellingen vol wijngaarden en er zijn meerdere plekken waar ook wijn geproefd kan worden.

In de vinotheek van het Weinbaumuseum in het dorpje Uhlbach schenken ze wijnen uit de regio. Lokale wijnen combineren met een lunch kan goed bij Gasthaus Ochsen, dat gerund wordt door twee zussen die traditionele gerechten als Spätzle en Maultaschen op de kaart hebben.

In Rotenberg kan een pitstop gemaakt worden bij Collegium Wirtemberg. Een fantastisch uitzicht heb je daar vanaf de Württemberg, waar koning Willem I in 1820 een indrukwekkend mausoleum liet bouwen voor zijn overleden vrouw. De grafkapel is open voor bezoekers, die zelf de akoestiek kunnen ontdekken door een liedje te neurien.

Wijnmaakster Christel Currle

Maar liefst zes verschillende soorten sekt en vijftien verschillende wijnen produceert Christel Currle met haar bedrijf aan huis in wijndorp Uhlbach. De druiven groeien op zes hectare grond in de omgeving en sinds zij in 2007 het bedrijf overnam van haar vader worden er ook internationale druifsoorten zoals Merlot en Sauvignon Blanc verbouwd, naast de traditionele lokale druiven als Trollinger, Lemberger, Riesling en Kerner.

Het idee dat er uit Duitsland vooral zoete, witte wijn komt, is gelukkig al uit de wereld, maar er valt volgens Currle nog zeker veel te winnen als het om het imago van Duitse wijn gaat. 'Onze rode wijnen worden steeds beter, maar dat zou nog wel meer bekend mogen worden.'

Om die hoge kwaliteit te krijgen - in 2017 werd Currle uitgeroepen tot beste vrouwelijke wijnmaker - wordt gedurende het seizoen de helft van de druiven weggeknipt, zodat de resterende druiven meer smaak krijgen. Het plukken in het najaar gaat met de hand. Elk jaar met een vaste groep mensen.

De 45.000 tot 55.000 liter die Currle produceert, wordt vooral verkocht aan particulieren, horeca, maar ook in het eigen restaurant, dat ze in september weer openen. Ook kunnen mensen altijd langskomen om een glas te drinken of wat flessen te kopen. Currle is in de middagen geopend, maar voor nieuwsgierige Nederlanders ook zeker bereid buiten openingsuren een glas in te schenken. Als ze vooraf even bellen.

Vakwerkhuizen in Esslingen am Neckar. Vakwerkhuizen in Esslingen am Neckar.

Een ander goed tripje vanuit de stad is naar het dorpje Esslingen am Neckar, waar je met de S-Bahn al in twintig minuten bent. Hier vind je het oudste vakwerkhuis uit Duitsland, gebouwd in 1328. Het fotogenieke dorp heeft veel van die goed onderhouden oude huizen, die zich goed laten bewonderen vanaf een van de vele terrasjes met een glaasje sekt voor de neus.

Duitslands oudste sekt

Want Esslingen was in 1826 ook de geboorteplaats van Kessler Sekt, de oudste sektproducent van Duitsland. De mousserende wijn wordt geproduceerd in de middeleeuwse kelder van een prachtig oud pand. Rondleidingen zijn inmiddels weer mogelijk.

Ook kan er in Esslingen goed gewandeld worden. Een rondje door de oude stad of via de trappen naar de vrij toegankelijke burcht, die - hoe kan het ook anders - omringd is door wijngaarden. En waar je absoluut niet in de gaten hebt dat je slechts enkele kilometers verwijderd bent van een grote stad.

Kajakken op rivier de Enz, bij Bietigheim. Kajakken op rivier de Enz, bij Bietigheim.

Ook leuk om te doen

Inwoners van Stuttgart zijn dol op de ijsjes van Pinguin, die ze opeten naast de fontein op het Eugensplatz, een pleintje met uitzicht over de stad. Genoeg ijssmaken om uit te kiezen, waaronder Mercedes-ijs: amandel met stukjes chocolade.

Het Mercedes-Benz Museum is nog groter dan dat van Porsche en heeft 160 auto's tentoongesteld. Maar let op: het museum is momenteel alleen op vrijdagen, zaterdagen en zondagen geopend.

Slot Ludwigsburg is een van de grootste barokke kastelen van Duitsland, met een bijbehorend grote tuin. In het slot zijn vanwege corona nu maar enkele grote kamers te bezichtigen, waaronder het theater en een indrukwekkende ontvangsthal.

In Ludwigsburg, maar ook een stukje verder in het mooie dorp Bietigheim kun je in een kajak, kano of SUP-board huren bij Die Zügvogel. Vooral bij de route in Bietigheim, onder een mooi treinviaduct, zit je in mum van tijd midden in de natuur.

Liefhebbers van kunst gaan naar het Kunstmuseum en de Staatsgalerie. In het Kunstmuseum hangen veel werken van Otto Dix en is momenteel een leuke tentoonstelling over gezichtsbedrog in kunst. De Staatgalerie is een enorm museum met werken uit de veertiende eeuw tot nu. Een hoogtepunt: de avant garde balletkostuums van Oskar Schlemmers Triadisch Ballet uit de jaren twintig.

Stuttgart heeft meerdere biergartens, waar het goed toeven is. Wie vanaf het gezellige Marienplatz flink wat trappen beklimt, wordt beloont met een mooi uitzicht en het ruime terras van Biergarten Karlshöhe. Een ideale plek voor voor een halve liter Hefeweizen en de zonsondergang.

 

Voor dit artikel is onze redacteur naar Stuttgart gereisd op uitnodiging van Tourismus Baden-Württemberg. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van