Overbieden blijft

Coronacrisis of niet, de huizenprijzen blijven stijgen

09 juli 2020 10:03 Aangepast: 09 juli 2020 10:49
Huizen met een tuin worden populairder als gevolg van de coronacrisis. Beeld © ANP

Ondanks de coronacrisis blijven de huizenprijzen stijgen en worden meer huizen dan ooit verkocht boven de vraagprijs. Steeds meer huizenzoekers gaan voor een woning met een extra kamer.

In de afgelopen drie maanden is ruim de helft van de huizen verkocht boven de vraagprijs, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Dat is meer dan ooit. De gemiddelde verkoopprijs was 335.000 euro. Dat is 8,8 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2019.

Het verschilt sterk per regio hoeveel duurder de huizen zijn geworden. In de regio Ruurlo-Eibergen stegen de prijzen het meest, met 10,6 procent. Den Helder-Texel was een van de weinige regio's waar de prijzen daalden, met 2,5 procent.

Dat de huizenprijzen blijven stijgen heeft te maken met de grote krapte op de woningmarkt. De Nederlandsche Bank verwacht dat woningen in Nederland pas in de tweede helft van 2020 zullen gaan dalen.

NVM-voorzitter Onno Hoes ziet al een verschuiving plaatsvinden. "Nu er minder belangstelling is van beleggers en expats krijgen starters en doorstromers meer kansen", zegt hij. 

Tegelijkertijd benadrukt Hoes dat de krapte op de woningmarkt nog niet is verdwenen: "Hoewel er in absolute zin minder kopers zijn, blijft men overbieden om de gewenste woning te bemachtigen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Starters kopen makkelijker een huis tijdens coronacrisis

Een extra werkkamer

De coronamaatregelen van het kabinet gingen in op 16 maart, waardoor veel mensen in het afgelopen kwartaal noodgedwongen vanuit huis werkten. Dat is terug te zien in de vraag naar woningen.

Makelaars zeggen dat huizenzoekers vaker vragen naar een extra werkkamer, een balkon of een tuin. Grotere huizen werden duidelijk populairder. Met name twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen werden opvallend snel verkocht, stelt de NVM.

De coronacrisis lijkt ook de trek van de stad naar het platteland te versterken. In onder meer Gelderland, Drenthe en Friesland is een stijging te zien van het aantal huizenkopers uit de Randstad. De NVM nuanceert dat dit geen nieuwe ontwikkeling is. De trek naar het platteland is al sinds 2013 gaande.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huis kopen in coronatijd: ja of nee?

Minder doorstroming

Aan de andere kant constateert de NVM dat senioren sinds de corona-uitbraak minder snel hun woning te koop zetten, wat de doorstroming op de woningmarkt belemmert. Ook de verkoop van dure appartementen en woningen waar nog veel aan moet gebeuren, verliep de afgelopen drie maanden stroever.

Verder merken makelaars dat ondernemers en zzp'ers meer moeite hebben met het verkrijgen van een hypotheek. Dat alles is terug te zien in het aantal verkochte woningen, dat met 4 procent afnam vergeleken met een jaar eerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van