Ga naar de inhoud
Onzekerheid

Blijven of gaan? 'Expats beter ingeburgerd dan mensen denken'

In Den Haag en andere grote steden werken en wonen veel internationale kenniswerkers. Beeld © ANP

Je zal maar net je hele hebben en houden hebben verhuisd naar een ander land, voor een mooie nieuwe baan. Een huis gezocht, wellicht een school voor je kinderen en meer van dat soort regeldingen: alles staat klaar voor een carrière in Nederland. En dan wordt je proeftijd niet verlengd.

Net als werkenden met een Nederlandse nationaliteit merken ook expats, mensen die voor het werk in Nederland komen wonen, de gevolgen van de coronacrisis. De tijd dat deze groep alleen bestond uit riant betaalde krachten uit de top van het bedrijfsleven of de diplomatie is voorbij.

Dat zegt Robin Pascoe, hoofdredacteur van DutchNews.nl, een website met Engelstalig nieuws over Nederland. Zij kent de community goed.

Diverse groep

"Voorheen werd je uitgezonden door het bedrijf waar je werkte. Nu komen veel mensen gewoon uit zichzelf naar Nederland en zoeken hier dan naar werk. Het is een hele diverse groep", zegt zij.

De laatste jaren groeide het aantal internationale kenniswerkers in ons land gestaag, blijkt uit cijfers van het CBS. Van zo'n 220.000 in 2003/2005 naar 380.000 in 2016/2018. Het meerendeel wortelt in Europa. Een vijfde van hen werkt als zelfstandige. 

Ze gingen vooral in de grote steden wonen, dichtbij grote internationale bedrijven in ons land, of bij kleine innovatieve start-ups.

Huurprijzen dalen in Randstad

In de Randstad merken ze dan ook als eerste dat expats niet meer komen. De huurprijzen daar zijn voor het eerst in jaren gedaald, becijferde huurplatform Pararius deze week. Een van de voornaamste redenen: de teruggelopen interesse onder expats.

De laatste jaren werden expats juist genoemd als 'prijsopdrijver'. Volgens Pascoe niet vanwege hun riante salarissen, maar omdat ze geen alternatief hadden op het gebied van huisvesting. "Als je geen netwerk hebt in Nederland weet je niet wat normaal is. Dan denk je dat het gebruikelijk is om zulke hoge huren te betalen", legt ze uit.

Reisbeperkingen en onzekerheid

'Nieuwe' expats zijn er de laatste maanden even niet, vanwege de reisbeperkingen door het coronavirus en de onzekerheid over de economie. Maar werknemers uit het buitenland die al in Nederland waren zijn over het algemeen gewoon hier gebleven, volgens Robin Pascoe.

"Expats zijn hier beter ingeburgerd dan mensen denken", zegt ze tegen RTL Z. "Als je hier je baan hebt, waarom zou je dan teruggaan?"

Brexit
Lees meer
Brexit is booming business voor bedrijven die expats helpen

Dat beaamt Linda van den Berg. Zij werkt als business unit manager voor Holland Employment Experts, een bedrijf dat onder meer gespecialiseerd is in de bemiddeling tussen werkgevers en kenniswerkers uit het buitenland.

"In veel gevallen hebben zij banen die moeilijk te vervullen zijn, dus werkgevers willen hen graag behouden. Ook als er afscheid genomen moet worden van mensen, merken we dat deze groep gespaard wordt", laat ze desgevraagd weten.

Praktische oorzaken

Toch weet ook Van den Berg van een enkeling die zijn of haar baan zag verdwijnen na een proeftijd van enkele maanden.

Dat er de laatste maanden weinig expats naar Nederland komen heeft vooral praktische oorzaken. Ambassades waren bijvoorbeeld gesloten. "Die geven visa uit en als je daar niet aan kunt komen, dan kun je niet hier naartoe", legt Van den Berg uit.

"Maar mensen waren ook huiverig. Dit is geen tijd waarin je makkelijk je baan opzegt. En de angst om besmet te raken tijdens het reizen speelt ook mee, of dat je ergens vast komt te zitten en niet bij je familie kunt zijn als zij besmet raken."

Mondjesmaat

"In de Europese Unie start het nu wel weer mondjesmaat op", merkt Van den Berg. Holland Employment Experts verwacht dat de boel tegen het einde van het jaar weer enigszins op niveau zou moeten zijn, maar dat hangt af van het verdere verloop van het coronavirus.

Dat geldt ook voor de expats zelf. Uit een peiling onder zo'n 3000 bezoekers van DutchNews.nl blijkt dat 45 procent van de respondenten zich zorgen maakt over zijn of haar financiële situatie.

Of die zorgen ook werkelijkheid worden, zien we inderdaad deze zomer, denkt Pascoe. "Als we veel faillissementen zien, start-ups die omvallen, dan zullen expats in de problemen komen. Wellicht dat we dan zien dat mensen echt weggaan."

Bron: RTL Z / Sam Trompert
Meer over
Dit is een artikel van