Een studieschuld zou iets minder zwaar moeten drukken op de hoogte van een hypotheek. Ex-studenten zouden daardoor enkele duizenden euro's meer kunnen lenen, als ze een huis willen kopen. Dat blijkt uit een advies van het Nibud.
Afgestudeerden die graag een huis zouden kopen schrikken soms, na een gesprek met een hypotheekadviseur. Door hun studieschuld kunnen ze veel minder lenen dan ze hadden gehoopt, grofweg twee keer zoveel als ze geleend hebben om hun studententijd te kunnen betalen.
Droomhuis
Leende je 10.00 euro? Dan kun je zo'n 20.000 euro minder lenen. Dat kan een streep zetten door het kopen van je droomhuis. Zelfs als je al een flink deel van je schuld hebt afgelost.

Banken en andere geldverstrekkers zijn verplicht om de financiën van hun potentiële klanten te checken: kunnen zij de maandlasten die horen bij een hypotheek van een bepaalde hoogte wel dragen?
Financiële draagkracht
Ze kijken dan naar wat je verdient aan inkomen, maar ook naar wat je al maandelijks moet uitgeven. Heb je al andere leningen, zoals een studieschuld? Dan betaal je maandelijks terug en dat heeft gevolgen voor je financiële draagkracht. Hypotheekverstrekkers nemen daarom je oorspronkelijke schuld als uitgangspunt, niet bedrag dat je nog open hebt staan.
De Tweede Kamer vroeg eind vorig jaar of het Nibud de regels nog eens zou kunnen doorlichten. Critici, zoals studentenorganisaties, vinden al jaren dat de studieschuld te zwaar drukt op de leencapaciteiten van afgestudeerden met een verhuiswens. Dat zou met name starters dwarszitten op de huizenmarkt, toch al een groep die het niet makkelijk heeft.

Wat het Nibud betreft blijven geldverstrekkers uitgaan van het oorspronkelijke schuldbedrag. Tot je laatste termijnbedrag moet je immers dezelfde maandlasten dragen. Of je nu 25.000 euro schuld hebt of 2.500 euro: je maandbedrag blijft in principe hetzelfde, totdat er 0 euro openstaat bij de DUO.
Versoepeld
Bij het bepalen van de huidige regels stond de rente wel een stuk hoger. Het Nibud keek daarom of de normen versoepeld kunnen worden en komt tot de conclusie dat dat kan.
De 'weging' voor studieleningen gaat een beetje omlaag. Dat zorgt ervoor dat je enkele duizenden euro’s meer kunt lenen. "Voor een studieschuld van 10.000 euro betekent dat, dat een ex-student ongeveer 3.000 euro meer hypotheek kan krijgen dan nu (bij de huidige rentestanden op hypotheken)", zegt het Nibud in een verklaring.
Het gaat om een advies, uiteindelijk is het aan de politiek om hierover te besluiten.