Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Autokopers laten subsidie voor tweedehands elektrische auto liggen

De vraag naar elektrische auto's zal toenemen. Beeld © ANP

Waar bij de subsidiepot voor nieuwe elektrische auto's de bodem al na 7 dagen in zicht is, is het potje voor tweedehands e-auto's nog altijd goed gevuld. "De keuze is beperkter. Wat overblijft sluit niet aan bij de wensen van Nederlandse kopers."

Sinds 1 juli kunnen kopers van een elektrische personenauto een aanschafsubsidie krijgen. Voor nieuwe auto's kun je 4000 euro terugkrijgen. Bij tweedehands auto's is dat 2000 euro. Voor nieuwe auto's is 10 miljoen euro beschikbaar, voor occasions 7,2 miljoen.

1,6 miljoen euro

Wie een nieuwe e-auto wil moet snel zijn als je nog dit jaar van de subsidie gebruik wil maken. Er is nog 1,6 miljoen euro over, na een week. Voor een tweedehands exemplaar heb je meer tijd: daar zit nog 6 miljoen euro in kas, blijkt uit cijfers van subsidieverstrekker RVO

"Het aanbod is een stuk beperkter bij tweedehands elektrische auto's", zegt Tom Huyskens, woordvoerder van branchevereniging Bovag. "Bovendien heb je bij een tweedehands geen mogelijkheid tot private lease."

Run
Lees meer
Run op subsidie elektrisch rijden, pot voor nieuwe auto's al bijna leeg

Wie een nieuwe auto koopt via private lease betaalt zijn of haar auto maandelijks af. Daar betaal je dan enkele honderden euro's per maand voor. De 4000 euro aanschafsubsidie wordt dan uitgesmeerd over de looptijd van je leasecontract.

Lease-auto's

Bij een tweedehands model kan dat niet. Ook is het aanbod van tweedehands e-auto's in zekere zin afhankelijk van de zakelijke markt. Het gaat vaak om voormalig lease-auto's. "Standaard leasecontracten duren vier jaar", legt Huyskens uit."

De krenten uit de pap worden snel geëxporteerd", vult hij aan. Bijvoorbeeld naar Noorwegen, waar de subsidieregelingen voor tweedehands e-auto's aantrekkelijker zijn. "De keuze is beperkter. Wat overblijft sluit niet aan bij de wensen van Nederlandse kopers."

Gespecialiseerde dealers merken wel meer belangstelling in e-occasions, bleek eerder uit berichtgeving van RTL Z. Dat de populariteit van de subsidieregeling voor tweedehands modellen zo achterblijft bij die voor nieuwe auto's kan dus ook liggen aan de overweldigende interesse voor die laatste. 

Budget ophogen

Huyskens: "Het bedrag dat nu is uitgekeerd is grotendeels gegaan naar mensen die al van plan waren een e-auto aan te schaffen. Zij hebben gewacht tot de subsidieregeling van kracht werd, of zijn eerder tot aankoop overgegaan om niet naast het subsidiepotje te vissen. Het zou dus ook goed zijn het budget nu op te hogen."