Wie een nieuwe elektrische auto wil kopen en aanspraak wil maken op 4000 euro subsidie moet snel zijn. De pot, die pas sinds 1 juli beschikbaar is, is al bijna leeg. Met subsidieaanvragen voor tweedehands elektrische auto's loopt het nog niet zo hard.
Het moet een stimulans zijn om elektrisch te gaan rijden. De zogenoemde SEPP-regeling, die de overheid in het leven riep. En die lijkt te werken.
Veel aanvragen voor nieuwe auto's
Er is 10 miljoen euro beschikbaar voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto. En er ligt 7,2 miljoen klaar voor mensen die een tweedehandsje prima vinden. Die krijgen geen 4000 euro, maar 2000 euro.
Tot vanochtend 09.00 uur is er in totaal 8.376.000 euro aan subsidie voor nieuwe auto's aangevraagd, laat een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) weten in een tussenstand. Er is dus nog maar iets meer dan 1,6 miljoen euro beschikbaar voor de rest van het jaar.
Met dat bedrag kunnen nog maar 406 nieuwe elektrische auto's gesubsidieerd worden.
Wachtlijst tot januari
Wie nu achter het net vist, komt op een wachtlijst te staan. In januari wordt de subsidiepot opnieuw aangevuld met een nog onbekend bedrag. Degene die het langste wachten, krijgen dan als eerste alsnog hun 4000 euro.
Daar hoeven mensen die zich oriënteren op een tweedehands elektrische auto zich nog geen zorgen om te maken. Van de beschikbare 7,2 miljoen, is pas 1,26 miljoen euro aan subsidie aangevraagd.

Subsidie met terugwerkende kracht
Dat de pot voor nieuwe auto's al binnen een paar dagen richting de bodem kruipt komt doordat de subsidieregeling met terugwerkende kracht geldt. Wie op of na 4 juni een elektrische auto heeft gekocht, kon daar vanaf 1 juli een subsidieaanvraag voor doen.
De subsidie geldt ook voor mensen die een elektrische auto privé willen leasen. Die kunnen met het bedrag hun maandelijkse leasebedrag omlaag brengen.
Niet alle elektrische auto's komen in aanmerking voor subsidie. Zo moet de actieradius minstens 120 kilometer bedragen. Ook zijn te dure auto's, zoals Tesla's, uitgesloten. De RVO houdt een lijst bij van modellen die goedgekeurd zijn.
