Nederlanders spaarkampioen

Europeanen zetten het op een sparen sinds de corona-uitbraak

03 juli 2020 17:14 Aangepast: 03 juli 2020 19:33
Veel mensen hebben het boeken van een vakantie uitgesteld, vanwege de strenge anti-coronaregels. Beeld © ANP

Waar overheden in Europa miljarden uitgeven om de economische gevolgen van de coronacrisis te verzachten, raken de spaarpotten van Europese huishoudens steeds voller. Van alle Europeanen sparen Nederlanders het meest.

In het laatste kwartaal van 2019 legden huishoudens in de eurozone gemiddeld nog 12,7 procent van hun inkomen aan de kant om te sparen. In het eerste kwartaal van 2020 was dat al gegroeid naar 16,9 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Sinds het in 1999 begon met het bijhouden van de cijfers, spaarden Europeanen nog nooit zo veel.

In dezelfde periode bleven de investeringen van huishoudens, voornamelijk voor de aankoop en het onderhoud van een woning, ongeveer gelijk.

De coronacrisis is een belangrijke reden waarom huishoudens meer sparen. In het eerste kwartaal, toen in heel Europa anti-coronamaatregelen werden ingevoerd, gaven mensen simpelweg minder uit. Ze konden bijvoorbeeld niet uit eten en wisten niet waarheen ze een vakantie konden boeken.

Vergeleken met andere Europeanen blinken Nederlanders uit in spaarzaamheid. In het laatste kwartaal van 2019 spaarden Duitsers en Zweden nog een groter deel van hun inkomen dan Nederlanders, maar in het eerste kwartaal van 2020 stond Nederland weer bovenaan. Nederlanders spaarden gemiddeld ruim 20,5 procent van hun besteedbaar inkomen.

Eerder deze maand werd bekend dat Nederlanders in mei een recordbedrag aan de kant hebben gelegd. Gezamenlijk stortten zij 24,2 miljard op hun spaarrekeningen en haalden er 14,8 miljard vanaf. Netto kwam er dus 9,4 miljard euro bij.

Dat is het hoogste bedrag sinds De Nederlandsche Bank de cijfers is gaan bijhouden over het Nederlandse spaargedrag in 1998. 

Als je de spaarpotten van de Nederlandse huishoudens allemaal bij elkaar zou optellen, kom je inmiddels op een bedrag van 384 miljard euro, blijkt uit dezelfde cijfers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van