Ga naar de inhoud
Oordeel College

TU Eindhoven discrimineert mannen met vacatures alleen voor vrouwen

Onderzoekers in een biomedisch lab van de TU Eindhoven. Beeld © ANP

De Technische Universiteit Eindhoven discrimineert mannen met het beleid om jarenlang nagenoeg alleen maar sollicitaties van vrouwen in behandeling te nemen bij vacatures voor wetenschappers. Het 'drastische middel' dat de universiteit gebruikt om zo meer vrouwen in het personeelsbestand te krijgen is erger dan de kwaal. De instelling past haar beleid aan. 

Het College voor de Rechten van de Mens maakt gehakt van de handelwijze van de TU Eindhoven. Die heeft volgens de instelling niet genoeg gedaan om op een andere manier dan met het discrimineren van mannen meer vrouwen binnen te halen. 

Vacatures alleen open voor vrouwen

De universiteit presteert het slechtst van alle Nederlandse universiteiten als het gaat om de verhouding man-vrouw in het docentencorps. Om dit te veranderen, werd het Irène Curie Fellowship-programma gestart. Dat is vernoemd naar de Franse wetenschapper en Nobelprijswinnaar Irène Curie, dochter van Nobelprijswinnaar Marie Curie.

De vacatures voor 150 wetenschappelijke functies zijn alleen bedoeld voor vrouwen. Pas als er na zes maanden geen kandidaat was, dan zouden ook mannen mogen reageren. Het programma loopt vijf jaar, en ging eind juli 2019 van start.

TU
Lees ook:
TU Eindhoven opent vacatures voorlopig alleen voor vrouwen

Het College nam het beleid van de universiteit onder de loep na een melding van Radar, een stichting die ijvert voor gelijke behandeling en tegen discriminatie. De stichting ontving ongeveer vijftig klachten, een deel daarvan kwam van werknemers van de universiteit en een deel van de klagers deed dat anoniem. 

Die klagers krijgen gelijk van het College, dat -  kort gezegd - oordeelt dat het middel erger is dan de kwaal. 'De sprong (...) naar het drastische middel van uitsluiting van mannelijke sollicitanten' mag niet, aldus het College.

Uitsluiten mag niet

Op zich biedt de wet de mogelijkheid om vrouwen voor te trekken, maar dat mag niet door mannen helemaal uit te sluiten. En dat mag pas als andere manieren om meer vrouwen te krijgen niet hebben gewerkt. Volgens het College heeft de TU Eindhoven hier steken laten vallen in het verleden, bijvoorbeeld omdat er niet gestraft werd met minder budget als het faculteiten 'niet lukte om meer vrouwen aan te trekken'.

Omdat er tussen faculteiten onderling verschillen zijn als het gaat om hoeveel vrouwen er werken, is het volgens het college ook niet nodig om het beleid voor de hele universiteit te laten gelden. 

Onderop de stapel

Stel dat de universiteit kan aantonen dat het paardemiddel van vrouwen een voorkeursbehandeling geven echt nodig is, dan nog mag dat pas als kandidaten die hebben gesolliciteerd verder gelijk zijn qua geschiktheid voor de functie. De TU Eindhoven legde mannen onderop de stapel, waarbij dus überhaupt niet werd gekeken naar de kwalificaties van deze kandidaten. 

Ook in de communicatie van de TU gaat het mis, door aan te kondigen dat bij vacatures de eerste zes maanden alleen naar vrouwen gekeken zal worden. Dat mag niet, omdat de vacature altijd voor iedereen open moet staan, man of vrouw. 

'TU
Lees ook:
'TU Eindhoven heeft jarenlang middelmatige mannen benoemd'

Het oordeel van het College, de voormalige Commissie Gelijke Behandeling, is niet bindend. Als een partij of persoon naar de rechter zou stappen vanwege het beleid van de universiteit, dan moet de rechter het oordeel wel meewegen in het vonnis. 

Vacatures aangepast

Of het zover komt, is de vraag. "Vacatures die nu worden opengesteld, worden aangepast", zegt woordvoerder Ivo Jongsma tegen RTL Z. "Ons doel gaat niet van tafel, maar het middel stuit op kritiek, dus gaan we nu kijken hoe we het dan moeten doen. We leggen dit niet naast ons neer."

De sollicitatieprocedures die op dit moment nog lopen worden niet aangepast, zegt Jongsma. Vrouwelijke kandidaten die in de race zijn voor een baan bij de universiteit, hoeven dus niet bang te zijn dat er ineens nog mannelijke concurrenten meedingen.

In de afgelopen elf maanden zijn ongeveer honderd vacatures ingevuld, waarvan 48 door vrouwen. Dat het niet allemaal vrouwen zijn, komt omdat er nog sollicitatieprocedures liepen van voor het nieuwe beleid, waarbij ook mannen zich mochten melden.