Helft minder in maart

Veel minder dagen weg in het voorjaar, uitgaven aan vakantie gekelderd

03 juli 2020 00:01 Aangepast: 03 juli 2020 05:49
Beeld © ANP

In januari en februari leek er nog niets aan de hand, maar het effect van de coronacrisis is goed terug te zien in het vakantiegedrag van Nederlanders in maart. In die maand daalde het aantal Nederlandse vakantiegangers met 1,1 miljoen ten opzichte van de 2,6 miljoen mensen die in februari er even tussenuit gingen.

Op 31 maart gingen er 45.000 Nederlanders op vakantie, een daling van 90 procent ten opzichte van dezelfde dag in 2019, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Halverwege maart werden de eerste overheidsmaatregelen van kracht om te proberen de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. 

Dat is terug te zien in het aantal Nederlanders dat op vakantie ging in de eerste drie maanden van het jaar. In januari en februari waren het er ietsje meer dan in dezelfde maanden in 2019, vanaf medio maart kelderde het aantal vakantiegangers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie in eigen land: prijzig, maar het kan nog steeds

Helft minder uitgegeven

De daling gold voor vakanties in het buitenland, maar ook voor die in eigen land. Minder vakanties scheelt ook een uitgavepost. In 2019 werd 3,3 miljard euro aan vakanties uitgegeven in januari, februari en maart. Dit jaar daalde dat tot 2,8 miljard euro, een daling van 15 procent. 

Bij deze cijfers is goed te zien wanneer het coronavirus echt serieus werd genomen in Nederland. De uitgaven daalden pas in maart. Toen werd 600 miljoen euro uitgegeven aan vakantie, dat was in 2019 met 1,2 miljard euro nog twee keer zo veel. 

Miniatuurvoorbeeld
Check hier:

Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van