Ga naar de inhoud
Torenhoge huur, geen hypotheek

'Duurhuurders' moeten makkelijker hypotheek kunnen krijgen

Beeld © ANP

Het moet voor huurders makkelijker worden om aan een hypotheek te komen. Niet alleen het inkomen, maar ook de uitgaven van een aspirant-huizenkoper moeten voortaan de doorslag kunnen geven bij het aanvragen van een hypotheek. Wie door het trouw betalen van huur kan aantonen ook de maandlasten van een hypotheek te kunnen dragen kan zo een lening krijgen. Dat wil de Tweede Kamer.

Wel een torenhoge huur kunnen betalen, maar niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Sommige huurders kunnen erover meepraten. Zij betalen geregeld forse bedragen aan huur, soms wel meer dan 1000 euro per maand. Deze 'duurhuurders' verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een hypotheek.

Ook hypotheek met flexcontract

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil daar iets aan doen. CDA-Kamerlid Julius Terpstra wil dat starters met het trouw betalen van die 'dure' huur kunnen aantonen dat zij ook de lasten van een hypotheek kunnen dragen. "Want dan kunnen jongeren tussen de 20 en 30 jaar die al jaren huren makkelijker een hogere hypotheek krijgen, ook al hebben ze een flexcontract."

In principe is dat nu niet verboden, maar het gebeurt niet of nauwelijks. Daarvoor moeten banken en geldverstrekkers namelijk afwijken van de standaardregels, die strenge eisen stellen aan het inkomen van potentiële huizenkopers. En daar zijn ze vaak niet voor te porren, volgens Terpstra.

Afwijken is immers risicovoller en het hypotheekadvies kost meer tijd. In veel gevallen horen starters dus als standaardantwoord 'nee' en zien ze hun kansen op de krappe woningmarkt slinken.

Sympathiek voorstel

Eén geldverstrekker experimenteerde het afgelopen jaar al met een zogeheten 'huurverklaring'. BLG Wonen, onderdeel van de Volksbank, startte vorig jaar een pilot.

'Huurverklaring'
Woningnood
'Huurverklaring' moet starters met dure huur helpen aan hogere hypotheek

Honderden geïnteresseerden klopten aan bij de hypotheekverstrekker. Maar tot nu toe verstrekte BLG Wonen slechts zes hypotheken, op grond van zo'n huurverklaring. Volgens het bedrijf zijn enkele tientallen duurhurende klanten nog op zoek naar een woning. Een grote groep anderen kon - in tegenstelling tot hun eigen verwachting - toch een gewone hypotheek krijgen.

Beperkingen

Ook de Vereniging Eigen Huis noemt de huurverklaring een goed initiatief om starters een steuntje in de rug te geven, maar ziet tegelijkertijd de beperkingen ervan. "In de praktijk blijkt het toch lastiger", laat woordvoerder Hans André de la Porte over die pilot weten, verwijzend naar het relatief lage aantal mensen dat ermee aan een hypotheek geholpen is.

VEH: oplossing voor 'duurhuurders' is symptoombestrijding

05:26

Ook als je wel in aanmerking komt voor een hypotheek met een huurverklaring betekent het namelijk niet dat je nu dan snel aan een huis komt. De druk op de huizenmarkt neemt immers juist toe, als meer mensen geld kunnen lenen voor de aankoop van een huis.

Prijsopdrijvend effect

Dat kan in toch al populaire regio's voor een extra prijsopdrijvend effect zorgen, want de huurverklaring doet niets aan het structurele probleem van de huizenmarkt: het lage aanbod en met name het gebrek aan starterswoningen. Het zal moeten dus nog blijken of starters massaal van dit plan kunnen profiteren.

Reactie AFM

Toezichthouder Autoriteit Financiele Markten (AFM) is kritisch op het plan van de Tweede Kamer. "De AFM is tegenstander van het oprekken van leennormen", laat de toezichthouder aan RTL Z weten. Dat leidt namelijk tot 'overkreditering': te hoge leningen voor mensen die dat niet kunnen dragen. 

RTL Z Huizenindex: drie scenario's voor de 'corona-woningmarkt'

10:22
Dit is een artikel van