Reizen voor gevorderden

Coronaproof op reis: Griekse gezelligheid in Thessaloniki

04 juli 2020 08:59 Aangepast: 05 oktober 2020 12:46
Zonsondergang in Thessaloniki. Beeld © iStock

In Thessaloniki is de sfeer op straat ontspannen. De Grieken zijn niet hard geraakt door corona en pakken nu de draad weer op. De tweede stad van het land barst van de leuke cocktailbarretjes en knusse restaurants. Ook hebben ze er een tof fotomuseum, een fijne boulevard en kun je de stad op de fiets verkennen met de Nederlandse gids Mirjam.

Het zal voor de meeste mensen geen liefde op het eerste gezicht zijn met Thessaloniki, dat in 315 voor Christus werd gesticht en is vernoemd naar een Macedonische prinses. De stad kreeg in de vorige eeuw zowel een enorme brand (1917) en een stevige aardbeving (1978) te verduren. Veel Macedonische bouwwerken sneuvelden en de stad is nu een ratjetoe aan architectuur, met veel hoogbouw en hoekige flats.

Maar zodra je de kleinere straatjes in duikt of langs het water wandelt, vervaagt die eerste indruk al snel. De overgebleven oude bouwwerken zijn goed onderhouden en vormen een leuk contrast met de omgeving. Zoals het Navarinouplein, waar restanten van Romeins paleis te bezichtigen zijn en nog een stuk van de triomfboog van Galerius staat.

Weinig mondkapjes op straat

De historische oudheden zijn omringd door flats en op elke straathoek zijn terrasjes. De sfeer is dynamisch, vanwege de vele studenten die er rondlopen. Oud en nieuw gaan hier gemoedelijk hand in hand.

Op straat zie je weinig mondkapjes. In het openbaar vervoer is het verplicht. Een overzicht van de regels vind je hier.

Nederlandse gids Mirjam Thoidis. Nederlandse gids Mirjam Thoidis.

Met Mirjam op de fiets

Mirjam Thoidis - Nederlandse moeder, Griekse vader - is geboren en getogen in Limburg. Iets wat nog goed hoorbaar is als ze vol enthousiasme vertelt over Thessaloniki, de stad waar ze nu alweer 23 jaar woont en waar ze met Let's Meet in Thessaloniki fiets-, food- en wandeltours organiseert voor toeristen.

Thoidis merkt dat Thessaloniki de laatste paar jaar in opkomst is als toeristische bestemming. Zeker onder Nederlanders. "Ik hoor nu veel meer Nederlands om me heen als ik door de stad loop. Nederlanders houden van onbekende steden, die laten zich graag verrassen."

Zaken doen

Bezoekers zijn nieuwsgierig naar de stad die 'bij aankomst misschien wat armoedig en rommelig oogt'. Tijdens de fietstour - op Nederlandse Cortinafietsen - doet Thoidis haar gasten de geschiedenis van de stad uit de doeken. "We laten ze zien dat er nog een hele oude stad onder de straten ligt. Dat fascineert mensen."

Tijdens het fietsen groet Mirjam de vele mensen die ze kent. Het is een manier van leven, maar ook van zaken doen. "Sociale contacten zijn belangrijk hier. Je moet in die contacten investeren, want daar draait het in Griekenland om. Ik stuur geen mailtjes als ik iets geregeld wil hebben, want dat werkt niet. Je moet je gezicht laten zien, samen een kop koffie drinken en dan afspraken maken."

Een van de borrelboten langs de boulevard. Een van de borrelboten langs de boulevard.

Een ander populair plein is dat van Aristoteles, groots opgezet en direct aan het water. Aan de boulevard doemt de Witte Toren op, het symbool van Thessaloniki. Er zijn tijden geweest dat de toren rood zag van het bloed, door de executies die er plaats vonden. Nu is het een museum met uitzicht over de boulevard, waar zowel toeristen als locals graag vertoeven.

Met de borrelboot langs de boulevard

Die brede boulevard blijkt ideaal in tijden van corona, want je kunt hier prima afstand houden. Populair zijn de boten die tegenover de Witte Toren liggen. Aan boord gaan kost niks of een paar euro. Wel wordt verwacht dat je minstens één drankje bestelt. Dan vaart de borrelboot een klein uurtje langs de boulevard en kun je de stad vanaf het water bekijken.

Een stukje voorbij de boten staat het kunstwerk Umbrellas, van de Griekse architect Giorgos Zogolopoulos. Het fotogenieke werk staat sinds 1997 langs het water, het jaar dat Thessaloniki Culturele Hoofdstad van Europa was.

Het kunstwerk Umbrellas op de boulevard. Het kunstwerk Umbrellas op de boulevard.

Cultuur en culinair

Voor dat culturele jaar is destijds ook de haven van Thessaloniki volledig opgeknapt. Hier zitten jong en oud langs het water of op het terras van het modern ingerichte Kitchenbar. Een uitstekende plek om naar de zonsondergang te kijken. Verder zijn er in dit gebied een aantal musea te vinden. Een aanrader is het Museum of Photography, gevestigd in een oud pakhuis.

Hier is tot 4 oktober een overzichtstentoonstelling van fotograaf Roger Ballen te zien, die in de jaren tachtig het platteland van Zuid-Afrika in trok en daar portretten maakt van straatarme, soms zelfs misvormde, witte boeren. Eén van zijn bekendste werken, een foto van een kwijlende volwassen tweeling, maakt deel uit van die tentoongestelde serie. 

De opgeknapte haven. De opgeknapte haven.

Thessaloniki wordt ook wel de culinaire hoofdstad van Griekenland genoemd. Aan goed eten dan ook geen gebrek. Authentieke restaurantjes zijn er tientallen rond de Kapani markt, in het hart van de stad. Sowieso een leuke plek om rond te lopen, tussen de grote manden met olijven, de verse feta en terrasjes waar Grieken hun koffie doen.

Tot in de kleine uurtjes door

De daarnaast gelegen overdekte markt Modiano wordt momenteel verbouwd, maar de vele tavernes zijn open. Zeker op vrijdagen en in de weekenden is het hier al vroeg gezellig: rond lunchtijd wordt er al muziek gemaakt en gedanst. Populaire Griekse liedjes worden vrolijk meegezongen, terwijl de tafels vol staan met eten en glaasjes ouzo.

Een kleurrijk straatje in uitgaanswijk Ladadika. Een kleurrijk straatje in uitgaanswijk Ladadika.

In de avonduren is Ladadika de meest bruisende plek van de stad. De autovrije wijk werd in 1985 omgedoopt tot historisch monument, want hier staan nog oorspronkelijke, kleurrijke panden. Ooit was dit een handelswijk, vanwege de ligging dicht bij het water. Nu barst het er van de bars en restaurants. Het personeel draagt een mondkapje, gasten hoeven dat niet.

Tip: Kom vooral niet te vroeg, want een beetje Griek gaat pas na negen uur 's avonds aan tafel en ook in de omringende cocktailbarretjes gaat het tot in de kleine uurtjes door. 

Ana Poli, de bovenstad. Ana Poli, de bovenstad.

Ook leuk om te doen

  • Neem een taxi naar Ano Poli, de bovenstad van Thessaloniki, waar Unescomonumenten staan. Wandel langs de eeuwenoude stadsmuren en kijk uit over de stad.
  • Maak een dagtrip naar berg Olympus, waar - aldus de oude Grieken - de twaalf goden woonde. Er zijn allerlei soorten wandelingen uitgestippeld in het nationaal park. Je kunt naar de top van de 2918 meter hoge berg, maar aan de voet er al veel te zien. Van oude kloosters tot watervallen.
  • Drink een cocktail gebaseerd op bekende literatuur bij Paraty & Loft, midden in wijk Ladadika. Ze serveren een zachte Pride and Prejudice of juist een stevige Hobbit. Andere leuke cocktailplek is Vogatsikou 3, dichtbij de boulevard.
  • Liefhebbers van streetart kunnen met deze plattegrond een hoop werken tegenkomen. Het loont ook de moeite om een klein stukje het centrum uit te wandelen naar straat Monastiriou, waar een lange muur door verschillende artiesten is bewerkt.
  • Meer tips en informatie over de stad vind je bij Thessaloniki Travel

Voor dit artikel is onze redacteur naar Thessaloniki gereisd op uitnodiging van Visit Greece. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van