Scheelt 550 euro per maand

Flexwerkers melden zich maar mondjesmaat voor coronacompensatie

26 juni 2020 16:08 Aangepast: 26 juni 2020 19:53
Beeld © ANP

Tienduizenden flexwerkers zonder werk laten geld liggen. Zij hebben zich nog niet gemeld voor de uitkering voor flexibel personeel, de TOFA. Sinds deze week kunnen zij zich melden voor de uitkering van enkele honderden euro’s per maand, maar slechts 8500 mensen hebben dat tot nu toe gedaan. 

Dat aantal meldde het UWV gisteren. Volgens vakbond CNV betekent dat dat er tienduizenden flexwerkers zijn die zich nog niet gemeld hebben. 

Reële inschatting

Dat lijkt een reële inschatting, bevestigt een woordvoerder van het UWV, hoewel er geen exacte cijfers beschikbaar zijn over het aantal mensen dat in aanmerking komt voor de TOFA. 

Er zijn zo'n 800.000 flexwerkers in ons land. Dat zijn mensen die op oproepbasis werken, of via een uitzendbureau. Volgens het ministerie van Sociale Zaken komt het overgrote deel van die groep in aanmerking voor de 'gewone' werkloosheidsuitkering ww. 

Bij maximaal een derde (266.000) is dat niet het geval, maar een groot deel daarvan kan aanspraak maken op de bijstand. Voor de groep die nergens recht op heeft is er de TOFA, een uitkering van 550 euro per maand. 

8500 aanvragen

Hoe groot die groep is, is dus onduidelijk. Maar dat deze een omvang heeft van enkele tienduizenden is goed denkbaar. Bij 8500 aanvragen zijn er dus nog een hoop mensen die niet naar het UWV-loket zijn gegaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kabinet verlaagt uitkering voor door crisis geraakte flexwerkers met 50 euro

CNV roept alle flexwerkers die in aanmerking komen voor de regeling op zich te melden bij het UWV. "Dit kan nog tot 12 juli. Het gaat om een bedrag van 550 euro per maand. Voor drie maanden loopt dit dus op tot 1650 euro. Een te hoog bedrag om te laten liggen", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. Volgens hem gaat het vaak om studenten met een bijbaan die nu de huur niet kunnen betalen of kampen met een oplopende studieschuld. 

Voorwaarden

Flexwerkers moeten wel aan voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de regeling. Zo moeten ze in februari minimaal 400 euro hebben verdiend en in april zeker de helft van hun inkomsten hebben verloren. Ze krijgen geen geld als ze in maart, april of mei een beroep hebben gedaan op WW, bijstand of een andere regeling

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore