Ga naar de inhoud
Uniform

Man is baan kwijt na weigering overhemd in broek te stoppen

Archieffoto Beeld © iStock

Een schadeafwikkelingsbedrijf mag een werknemer niet ontslaan, omdat hij weigerde om zijn uniformoverhemd in zijn broek te stoppen. Toch verliest de man als gevolg van het incident zijn baan.

Dat blijkt uit een vandaag openbaar geworden uitspraak van het Gerecht van Eerste Aanleg van Aruba.

Hemd uit broek

De man werkte sinds 2018 als 'agent buitendienst' bij een bedrijf dat schadegevallen voor verzekeringsbedrijven op het tropische eiland afwikkelt. Op 20 januari werd hij op staande voet ontslagen na het negeren van een bevel van zijn leidinggevende om zijn overhemd in zijn broek te stoppen, zoals voorgeschreven in het bedrijfsreglement.

De man had zich twee keer eerder die maand ook al niet aan het voorschrift gehouden.

Niet ernstig

Zijn werkgever stapte vervolgens naar de rechter, om de arbeidsovereenkomst daadwerkelijk te ontbinden. Op het eerste gezicht leek het bedrijf bakzeil te moeten halen. De rechtbank oordeelde namelijk dat het incident niet ernstig genoeg is om de man te ontslaan.

De rechter wees er daarbij op dat de werknemer was gevraagd om zijn overhemd in zijn broek te stoppen, na afloop van zijn werktijd. Een disciplinaire maatregel was voldoende geweest.

Toch ontslagen

Maar uiteindelijk is de werknemer toch de klos. Omdat hij zich niet kan vinden in de kledingvoorschriften, en de werkgever belang hecht aan het voorkomen van zijn werknemers wegens de uitstraling naar buiten, bestaat volgens de rechter 'tussen de partijen geen vruchtbare werkverhouding meer'.

Daarom mag het bedrijf de arbeidsovereenkomst toch ontbinden. Wel krijgt de werknemer een ontslagvergoeding mee van 2500 Arubaanse florin (1200 euro), ofwel bijna anderhalf maandsalaris.

Bron: RTL Z / Mathijs Smit
Meer over