Gevolg van lockdown

Grootste krimp consumptie door huishoudens ooit gemeten

22 juni 2020 07:11 Aangepast: 22 juni 2020 09:58
Met name uitgaven aan horeca moesten het in april ontgelden. Inmiddels zijn de meest cafés weer open. Beeld © ANP

Nederlandse huishoudens hebben in april 17,4 procent minder uitgegeven aan diensten en goederen dan in dezelfde maand vorig jaar. Met name onze uitgaven aan horeca, dagjes uit en het ov moesten het ontgelden.

Het is de grootste krimp in de consumptie van huishoudens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ooit heeft gemeten.

De uitgaven aan de dienstensector daalden het hardst met 26,4 procent, blijkt verder uit nieuwe, voorlopige cijfers van het CBS. Nederlanders tankten ook een stuk minder; onder andere daardoor daalden de uitgaven aan goederen met 10,7 procent.

Ook aan duurzame goederen, zoals auto's en kleding, werd een stuk minder uitgegeven: 14,8 procent. Nederlanders kochten wel meer elektrische apparatuur en spullen voor het inrichten van hun huis.

Meer eten

In april was de lockdown vanwege de coronacrisis in volle gang. Mensen moesten zoveel mogelijk thuiswerken, de scholen en kinderopvangcentra waren dicht, net als de horeca, pretparken en theaters en veel winkels.

De supermarkten waren nog wel open, en daar gaven we wél geld uit. De omzet van voedings- en genotsmiddelen lag 3,6 procent hoger dan in april 2019.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe de horecasluiting een schokgolf veroorzaakt door ondernemend Nederland

Vooruitzichten ongunstig

De vooruitzichten voor de uitgaven van Nederlandse consumenten in de maanden na april zijn nog onzeker. De omstandigheden voor deze consumptie zijn in juni in ieder geval nog ongunstiger dan in april, schrijft het CBS.

Dat komt doordat ondernemers in de industrie veel negatiever zijn geworden over de toekomstige ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun bedrijf. Ook sloeg de groei van de werkzame beroepsbevolking om in krimp. 

Daarentegen laat het consumentenvertrouwen wel voorzichtig herstel zien. In april stond deze indicator nog op -22, in mei op -31, en in juni op -27. Met name de koopbereidheid is minder negatief.

'Ik ben geen politieagent'

Anderhalve meter afstand in de horeca: het is voor veel kroegen niet te doen. Mart deed zijn café dicht om nieuwe horecaregels.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van