Ga naar de inhoud
Mondkapje mee!

Reizen voor gevorderden: zomer in Warschau

Łazienki Park in Warschau. Beeld © Warsaw Tourist Office

De Poolse hoofdstad Warschau heet bezoekers weer van harte welkom. Van haar vrolijk gekleurde huisjes in het oude centrum tot de moderne wolkenkrabbers en Sovjetarchitectuur in de interessante wijken daarbuiten. Restaurants, cafés en musea zijn gewoon open, maar neem wel je mondkapje mee.

Het snel groeiende Warschau is het economische centrum van Polen en dat zie je meteen als je de stad binnen rijdt: moderne wolkenkrabbers bepalen de snel veranderende skyline. Maar tegelijkertijd is dit een stad waar de geschiedenis van de muren druipt.

Van het oude centrum werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geen spaan heel gelaten. Slechts een handjevol gebouwen bleef overeind, maar de bewoners kwamen direct na de oorlog met plannen om hun stad weer op te bouwen. Aan de hand van schilderijen, foto's en tekeningen herrezen iconische gebouwen. Van gotiek tot barok, alles is tot in detail weer op zijn plek gezet.

De Stare Miasto (Oude Stad) is waar je de meeste toeristen zult zien en de mooie straatjes zijn ook zeker niet te missen, maar het zijn juist de wijken eromheen waar Warschau het meest verrast.

Coronamaatregelen in Polen

Wat mag in Warschau wel en wat niet? Waar verschillen de maatregelen met die van ons? Dit zijn op dit moment de actuele regels, die ook terug te lezen zijn op het het digitale platform Re-open EU.

  • In Polen wordt meer afstand gehouden dan bij ons: mensen moeten twee meter uit elkaar blijven. Dit geldt niet voor huishoudens en mensen met mondkapjes.
  • Mondkapjes zijn niet meer verplicht op straat zolang er voldoende afstand gehouden wordt. Wel moet je een mondkapje dragen in het OV en in publieke ruimtes zoals winkels, kerken, musea en pretparken.
  • Er is in Polen geen verplichting tot reserveren bij horeca of musea. Het maximum aantal bezoekers van musea is afhankelijk van de capaciteit en het dragen van een mondkapje is verplicht. In de horeca staan tafels twee meter uit elkaar staan en geldt mondkapjesplicht tot het moment dat je aan tafel zit.

Het toerismebureau van Warschau houdt een overzicht bij van de actuele openingstijden van toeristische attracties in de stad.

Om een beeld te krijgen van hoe Warschau er na de oorlog uitzag en de stad beter te begrijpen, reis je snel en eenvoudig met de metro naar het Museum van de Opstand van Warschau. Dit grote museum is normaal loeidruk, maar nu mogen er maximaal tweehonderd bezoekers zijn, waardoor het rustig rondlopen is.

Alleen de poep ontbreekt

Het museum vertelt over de opstand van 1944, waarbij vele duizenden Poolse verzetsstrijders en zo'n 150.000 burgers het leven lieten. Een opstand die het karakter van Warschau bepaalt heeft en waarna Hitler beveelde om de stad met de grond gelijk te maken.

De foto's van de vernietigde stad maken indruk. Evenals de nagebouwde smalle en lage riooltunnels, waar je doorheen kunt lopen om te ervaren hoe het verzetsleger zich destijds onder de straten door bewoog. De bergen poep en bijbehorende stank moet je er zelf bij bedenken.

Dan is het door naar de wijk Praga, een stadsdeel dat onbeschadigd bleef en daardoor het meest authentieke stukje Warschau is. Zo vind je op de binnenplaatsjes nog veel Maria kapelletjes, die tijdens de oorlog dienden als ontmoetingsplek. De voormalige arbeiderswijk diende ook als decor voor de film The Pianist, maar is inmiddels een hippe, alternatieve buurt geworden.

Flikkerende neonborden en een omgebouwde wodkafabriek

Het Neon Museum - dat met de coronamaatregelen nu ruimte heeft voor 43 bezoekers - is een paradijs voor Instagrammers met al haar fotogenieke, kleurige borden uit verloren tijden. De neon reclameborden kenmerkten in de jaren zestig en zeventig het straatbeeld van Warschau en worden nu tentoongesteld in dit leuke museum dat veel jonge bezoekers trekt.

Wat verderop in de wijk, rond de straat Ząbkowska, vind je knusse cafés als W Operach Absurdu, waar je een Poolse hap kunt eten, maar 's avonds ook naar bandjes kunt luisteren. Aan de overkant is het Praga Koneser Centre. Hier werd eind negentiende eeuw de Koneser wodkafabriek gevestigd, nu is er in het opgeknapte complex een Google Campus, zijn er restaurants, winkels en een wodkamuseum.

Praga en het centrum zijn van elkaar gescheiden door de rivier Wisla die dwars door de stad loopt. Langs deze rivier zijn aan de kant van Praga een aantal mooie stadsstranden, waar zowel locals als toeristen op een warme zomerdag verkoeling zoeken. Wie liever in actie komt, kan ook een kajaktour over de rivier maken.

Groene stadsoase op het dak

De strandjes bereik je het beste met de gratis pontjes die vanaf de boulevard bij de Oude Stad heen en weer varen. De boulevard is weer een trekpleister op zich. Hier is het fijn wandelen en fietsen - dat kan met de goedkope huurfiets Veturilo - langs het water. Er zijn verschillende barretjes en food trucks voor een pitstop. Ook vind je hier het Museum on the Vistula, de tijdelijke locatie voor het museum van hedendaagse kunst.

Niet ver van de boulevard duiken de glazen koepels van de Universiteitsbibliotheek op. Je zou er zo voorbij lopen, maar dan mis je iets bijzonders, want op het dak van het gebouw is een van de grootste daktuinen van Europa aangelegd. De groene stadsoase is gratis toegankelijk en geeft een mooi uitzicht over de stad en de rivier.

Ook leuk om te doen:

  • Bekijk de koninklijke baden en wandel door het zeventiende eeuwse Łazienki Park, dat bevolkt wordt door tientallen nieuwsgierige eekhoorntjes en met 76 hectares het grootste park van de stad is.
  • Bezoek het Paleis van Cultuur en Wetenschap, een iconisch, maar ook gehaat gebouw dat Polen in de jaren vijftig cadeau kreeg van Stalin. Vanaf de dertigste verdieping kijk je uit over de hele stad.
  • Eet een punt pavlova (taart) in markthal Hala Gwardii, een oude bokshal waar nu allerlei etenswaren en lokale producten worden verkocht.
  • Ga naar een Chopin-concert. De componist en pianist werd vlakbij Warschau geboren en daar is de stad maar wat trots op. Er zijn dagelijks concerten bij te wonen. Ook is er een groot Fryderyk Chopin museum dat vanaf 15 juli weer open gaat.
  • Stap in een tijdmachine in het Life under Communism Museum en ervaar hoe het was om tijdens het communisme in Warschau te leven. In het piepkleine cafeetje kun je koffie uit een originele koffiemachine uit de jaren vijftig bestellen.
  • Probeer Poolse pierogi bij Gosciniec. Daarnaast serveren veel restaurants koude bietensoep, genaamd chłodnik. Een populair gerecht in de zomer.

Meer informatie over Warschau vind je hier.

Dit is een artikel van