Bespaar 175 euro

Vereniging Eigen Huis: schaf energielabel snel aan voor de enorme prijsverhoging

16 juni 2020 15:06
Beeld © Archiefbeeld ANP

De Vereniging Eigen Huis (VEH) roept woningeigenaren op nog snel een energielabel aan te schaffen voordat de prijs daarvan met zo’n 175 euro omhoog gaat. Zo'n energielabel is tien jaar geldig en verplicht voor iedereen die zijn huis verkoopt.

Vanaf 1 januari 2021 gelden er namelijk nieuwe regels. Nu kunnen woningverkopers nog zelf makkelijk online een energielabel aanvragen.

Dat kost nog geen half uur. Er worden vragen gesteld en er wordt om bewijs gevraagd of je bijvoorbeeld echt je vloer hebt laten isoleren. Daarna betaal je tussen de 7,50 en 15 euro en heb je een energielabel. 

Volgend jaar is dat wel anders. Dan moet je een energie-adviseur laten langskomen, die jouw woning beoordeelt en bovendien aanbevelingen doet voor verduurzaming. En daar hangt een prijskaartje aan vast van gemiddeld 190 euro, aldus de VEH.

Energielabel 'zegt weinig'

Een energielabel is verplicht voor iedereen die een huis verkoopt. Ontbreekt het dan krijgt de verkoper een boete van 170 euro van toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport.

Eigenlijk zou de nieuwe werkwijze komende maand zijn ingegaan. Dat werd op verzoek van brancheverenigingen uitgesteld omdat ze beter voorbereid wilden zijn op de veranderingen. Maar niet afgesteld, zoals de VEH zou willen.

‘Manier van meten bijna hetzelfde’ 

Reden voor de VEH om het nog maar eens onder de aandacht te brengen, want de vereniging is het er niet mee eens. "Een 'nieuw' label betekent niet een verbetering", zegt woordvoerder Hans André de la Porte. "De manier van meten is bijna hetzelfde, alleen is de woningeigenaar duurder uit."

Bovendien zegt zo'n energielabel weinig, vindt hij. Het nieuwe energielabel jaagt mensen alleen op kosten en biedt geen extra perspectief voor het verduurzamen van je huis, aldus de VEH.

Label tien jaar geldig

De regering is ondertussen niet van plan om de plannen te wijzigen. Een woordvoerder van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat weten dat de regering een andere manier van meten wel degelijk beter vindt. "Een adviseur neemt het verbruik van een woning mee, kan beter advies uitbrengen en ziet wat anders zou kunnen."

Het nieuwe label is net als het oude tien jaar geldig. 

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Je woning verduurzamen #1: isoleren kun je leren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van